Bleekselderij bereiden & bewaren

Bewaren
Bleekselderij blijft in de koelkast wel een week goed.

Een restje bleekselderij bewaar je in de koelkast. Je kunt het verpakken in vershoudfolie of in een afgesloten bewaarbakje doen.

In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe bleekselderij tot 12 maanden bewaren. Blancheer de bleekselderij 2-3 minuten kort voor invriezen. De bleekselderij kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren.

Gare bleekselderij kun je ook tot 12 maanden in de diepvries bewaren.

Hoe weet ik of bleekselderij niet goed meer is? De voorgesneden bleekselderij verspreidt een zure geur, wordt slap of gaat schimmelen. Bederf herken je snel door goed te ruiken, kijken of proeven.

Bereiden
Snijd een plakje van de voet en verwijder eventueel aanwezig blad. Gooi het blad niet weg. Het blad kun je gebruiken als kruid. Ook kun je er een heerlijke bouillon van trekken.

Controleer de stengel op harde nerven. Als je die voelt, kun je ze weghalen door aan de onder- of bovenkant van de stengel een stukje (bijna) af te snijden. Trek vervolgens de nerf weg langs de stengel.

Was de stengels daarna in ruim water.

Bewaartijden

Rauw
Koelkast: 1 week
Fruitschaal: 5 dagen
Diepvries: 12 maanden   

Gekookt
Koelkast: 1 week
Diepvries: 12 maanden

Bereidingstijden

Koken: 10 - 12 minuten
Roerbakken: ca. 6 minuten
Magnetron: 4 - 5 minuten
Smoren: ca. 20 minuten
Stomen: 20 - 25 minuten

Bleekselderij schoonmaken

Zie bereiden.