Bleekselderij

Bleekselderij zijn de jonge, lichtgroene stengels van de selderijplant. Elke klassieke Italiaanse tomatensaus begint met het fruiten van het gouden trio: een fijngehakt uitje, worteltje en een stengel bleekselderij. Tegenwoordig staat bleekselderij, vanwege zijn frisse smaak, vooral bekend als saladegroente. Maar bleekselderij is gebakken, gestoofd of gekookt ook heerlijk.

OOK WEL GENOEMD:

Selderij
Bleekselderij
Ga naar:

Informatie

Portiegrootte

Portiegrootte

Bleekselderij kopen

Bleekselderijstruiken zijn meestal verpakt in open plastic zakken. Handig, dan kun je meteen controleren of de struik fris ruikt.

De struik moet stevig zijn en er vers uitzien. Een verse struik heeft mooie groen of groengele stelen. Een verse struik heeft geen beschadigingen, verkleuringen of bruine plekken.

Portiegrootte

Rauw
Stengel: 60 gram
Struik (vuil): 900 gram
Struik (schoon): 630 gram

Gekookt  
Opscheplepel: 55 gram
Eetlepel: 35 gram


Teelt en seizoen 

Vanaf januari tot maart wordt bleekselderij onder glas gezaaid. Er moet worden verwarmd. Anders komt de plant te vroeg in bloei. De plant wordt in april en mei uitgeplant. Het oogsten vindt plaats van half juli tot eind september. Vanaf half april kan nog onder koud glas worden gezaaid. Uitplanten vindt van dan in juni plaats en het oogsten vanaf half september tot eind oktober. De plantafstand is tussen de 30-40 cm.

Tip

Reken 350-400 gram bleekselderij per persoon om uiteindelijk 250 gram op je bord te krijgen. Maar ook een stengel uit het vuistje, 60 gram, is een mooie bijdrage aan je dagelijkse portie groenten!

Bleekselderij smaak

Bleekselderij heeft een frisse, knapperige smaak.

Bleekselderij is heerlijk als gezonde snack. Een stengel knabbel je zo weg. Maar je kunt bleekselderij ook zo gebruiken:

  • Stukken vullen met verse geitenkaas.
  • Reepjes in een salade met b.v. appel, aardappel en magere kwark.
  • Stukken in plakjes 30+ kaas en ham rollen en even gratineren in de oven.
  • Roerbakken met wortel.
  • In een salade met ananas.
  • Als borrelhapje met een yoghurtdip of wat hummus.

Recepten met bleekselderij

Meer recepten

Voedingswaarden bleekselderij

Selderij bleek- gekookt
Selderij bleek- rauw
Selderij bleek- gekookt met zout (24+)
Algemeen
Energie
kj
60
Energie
kcal
14
Eiwit
gr
1
Eiwit plantaardig
gr
1
Koolhydraten
gr
2
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
242
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.2
Vitamine B1
mg
0.08
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
60
Zout
mg
0.15
Calcium
mg
80
Fosfor
mg
40
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid bleekselderij

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec