

Mangistan


Een mangistan (of mangosteen) wordt de koningin der vruchten genoemd. Het is een bes ter grootte van een kleine sinaasappel. De paarsbruine schil is leerachtig en wel 1 cm dik. Binnenin is de vrucht verdeeld in 4 of 8 parten. Het vruchtvlees is glazig wit van kleur, een beetje stroperig en de smaak is friszoet. Je kunt mangistan het beste op de fruitschaal of op een koele plek bewaren.
Ook wel genoemd:
Bereiden & bewaren
- Bereiden
- Bewaren
Mangistans hebben een optimale smaak, als je het vruchtvlees voor gebruik even koelt. Ze zijn heerlijk in combinatie met sorbetijs en slagroom (light). Je kunt ze ook gebruiken als garnering op gebak of in een salade met ijsbergsla, gember en hazelnoten. Maar eigenlijk moet je zo’n delicatesse gewoon uit het vuistje eten, lekker met wat limoensap.
Mangistan schoonmaken
De schil van de Mangistan wordt harder tijdens het transport. Gebruik daarom een scherp kartelmes om de schil rondom in te snijden. Verwijder het bovenste kapje van de schil en haal het vruchtvlees eruit. Koel het schoongemaakte vruchtvlees voor gebruik voor een optimale smaak.
Informatie
Teelt en seizoen
Tip
Mangistan smaak
Verkrijgbaarheid
Uit Nederland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec
Uit het buitenland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec