Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Deze website gebruikt cookies

Wij maken op deze website gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om bezoek te analyseren en om je relevante boodschappen te tonen op social media. Door op 'Alles accepteren' te klikken geef je toestemming voor de plaatsing ervan en het verwerken van op deze wijze verkregen persoonsgegevens, zoals in ons privacy- & cookiestatement wordt vermeld.

Onze privacy- & cookiestatement:

Paarse Morgenster
Paarse Morgenster
Paarse Morgenster

Paarse Morgenster

Nu in seizoen
Groenten
Koel & donker
Paarse Morgenster
Paarse Morgenster
Paarse Morgenster

De paarse morgenster is een vergeten groente en wordt ook wel de haverwortel of witte schorseneren genoemd. De voedzame wortels zijn zoet van smaak en bevatten melksap. Je kunt zowel de bladeren als de lange dunne wortels eten.

Ook wel genoemd:

Paarse morgenster
Schorseneren
Witte schorseneren
Haverwortel

Bereiden & bewaren

  1. Bereiden
  2. Bewaren

Was de bladeren. Je kunt de bladeren vervolgens in salades verwerken. Borstel de wortels voor gebruik onder stromend water schoon.

Kook de wortels vervolgens in de schil gaar, laat ze in koud water schrikken en stroop de schil eraf. Gebruik keukenhandschoenen, want bij het schillen komt een kleverig sap vrij dat aan je handen blijft plakken (schorseneer heeft hierdoor de bijnaam 'keukenmeidenverdriet' gekregen).

Snijd de schorseneren daarna in stukken.

Je kunt de schorseneren eventueel ook schillen voor het koken. Borstel de paarse morgenster hiervoor wel onder stromend water. De schil komt er wel iets lastiger af. Gebruik ook bij deze bereidingswijze de keukenhandschoenen.

Paarse morgenster is een vergeten groente, mede doordat het schoonmaken veel werk is. Toch is dat jammer, want het bleekcrème vruchtvlees is heerlijk en lijkt op artisjok en asperge.

Bereidingstijden

Koken: 20 - 25 minuten
Magnetron: 4 - 6 minuten
Grillen: 2 - 4 minuten
Smoren: 25 - 30 minuten
Stomen: 30 - 35 minuten

Informatie

Paarse morgenster kopen

Portiegrootte

Teelt en seizoen 

Vergeet mij niet: eet eens paarse morgenster!

Paarse morgenster smaak 

Voedingswaarden

Deze voedingswaarden gelden voor het onbewerkte product. Bekijk alles voor alle waarden en bereidingswijzen.

Bekijk alles
SoortPer 100gr
Energie323 kj (76 kcal)
Vet totaal1 gr
waarvan verzadigd0 gr
waarvan onverzadigd1 gr
Koolhydraten15 gr
waarvan suikers15 gr
Voedingsvezel1.7 gr
Eiwit1 gr
Zout0.01 mg
Retinol act. equivalent2 mcg
Vitamine B10.05 mg
Vitamine B20.02 mg
Nicotinezuur0.4 mg
Vitamine B60.12 mg
Folaat equivalenten57 mcg
Vitamine C4 mg
Vitamine E0.8 mg

Verkrijgbaarheid

Uit Nederland

j

jan

f

feb

m

mrt

a

apr

m

mei

j

jun

j

jul

a

aug

s

sep

o

okt

n

nov

d

dec

Uit het buitenland

j

jan

f

feb

m

mrt

a

apr

m

mei

j

jun

j

jul

a

aug

s

sep

o

okt

n

nov

d

dec

Schorseneren

Schorseneren

Groenten
Koel & donker
Asperges

Asperges

Groenten
Koelkast
Pastinaak

Pastinaak

Nu in seizoen
Groenten
Schorseneren

Schorseneren

Groenten
Koel & donker
Asperges

Asperges

Groenten
Koelkast
Pastinaak

Pastinaak

Nu in seizoen
Groenten
Meer groenten en fruit