Açai bes

De açai bes (spreek uit: assa-ie) groeit aan de açaipalm in Brazilië, Peru en Suriname. De donkerpaarse vrucht is de laatste jaren bekend geworden door zijn veronderstelde heilzame werking en smaak. Deze doet denken aan bosbes, chocolade en noten. De vorm wordt vergeleken met de blauwe druif, alleen is de açai bes kleiner en rond.

OOK WEL GENOEMD:

Acaibessen
Bes
Assaiebes
Acai bessen
Bessen
Acaibes
Ga naar:

Informatie

Açai bes kopen en bewaren

De açai bes is in zijn originele vorm niet te koop in Nederland.

De vrucht is erg kwetsbaar en wordt daarom lokaal gegeten of gevriesdroogd en verwerkt tot poeder. Vers kun je de bessen na aankoop het beste in de koelkast bewaren.

Er zijn wel steeds meer sappen met açai bes of sap van de açai bes te vinden, ook in de supermarkt. 

Teelt en seizoen

De açai bes (spreek uit: assa-ie) groeit aan de açaipalm in Brazilië, Peru en Suriname. De bes groeit in grote trossen van honderden bessen. De grote trossen worden van de boom gekapt.

In de kleine (2 tot 2,5 cm) vrucht bevindt zich een grote, niet-eetbare pit die ongeveer 80% van de vrucht inneemt.

De palm kan twee tot vier keer per jaar geoogst worden.


Tip

Eet ze als je ze eens (op vakantie) tegenkomt. Een leuke aanvulling op je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit.

Açai bes smaak

De smaak van de açai bes doet denken aan bosbes, chocolade en noten.

De verse açai bes wordt zo gebruikt:
De bessen worden van hun pit gescheiden. De verkregen pulp wordt zo gegeten door de lokale bevolking in Zuid-Amerika.

De gedroogde açai bes (poedervorm) kun je zo gebruiken:
- Is lekker in smoothies en sappen.
- In magere/halfvolle kwark.  
- In yoghurt met stukjes vers fruit, zoals peer en aardbei.

Recepten

Meer recepten

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec