Kardoen

Kardoen is een stengelgroente. De groente heeft qua uiterlijk veel weg van een gigantische struik bleekselderij. Het is familie van de artisjok. Alleen eet je van de artisjok de bloemknop en van de kardoen de stengel. De smaak van kardoen lijkt op die van artisjok. De binnenste stengels van de struik zijn mals. De buitenste stengels wat bitterder. Je kunt kardoen het beste in de koelkast bewaren.
Ga naar:

Informatie

Kardoen kopen en bewaren

Kardoen koop je in Italië, Spanje en Frankrijk gewoon op de markt. In Nederland wordt het sporadisch ingevoerd.

Koop kardoen met stevige stelen en fris blad. Let op dat er flink wat malse binnenste stengels aanwezig zijn. Holle stengels zijn oud en vezelig. Je kunt kardoen na aankoop het beste in de koelkast bewaren.

Teelt en seizoen

Kardoen is familie van de artisjok, een eetbare distel dus. Kardoenstruiken kunnen inclusief bladeren wel 1,80 meter hoog worden.

Kardoen komt vooral aan het einde van de zomer en in het najaar op de markt.


Tip

Rauw of gekookt is kardoen een smakelijke variatie op je dagelijkse portie groenten. Een portie van 250 gram schoongemaakte kardoen geldt als 1 portie groenten.

Kardoen smaak 

De smaak van kardoen lijkt op die van artisjok. De binnenste stengels van de struik zijn mals en smakelijk. De buitenste stengels zijn wat bitterder.

Kardoen kun je zo gebruiken:

  • Traditioneel rauw gedipt in de bagna cauda (ansjovisdip). 
  • Gekookt en gegarneerd met wat Grana Padano 32+ kaas. 
  • Gekookt en geserveerd met mengsel van hardgekookt ei, peterselie, olijfolie, vloeibare margarine en broodkruim.
  • Als soep met kalfsvleesballetjes.

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec