Kurkuma

Kurkuma, ook bekend als Curcuma longa, is een vaste plant die behoort tot de gemberfamilie. De plant komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en wordt vaak gebruikt als specerij in Indiase, Midden-Oosterse en Zuidoost-Aziatische keukens. Kurkuma wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege de ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. De laatste jaren heeft deze specerij aan populariteit gewonnen in de westerse wereld vanwege de potentiële gezondheidsvoordelen.

OOK WEL GENOEMD:

Curcuma longa
Ga naar:

Informatie

Kurkuma bewaren

Kurkumapoeder kan lang bewaard worden als het op de juiste manier bewaard wordt. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de verpakking waarin je kurkuma bewaart helemaal droog is. Als er vocht in de pot zit, kan het poeder gaan samenklonteren. Ten tweede, kies een luchtdichte verpakking die de lucht buiten houdt. Blootstelling aan lucht kan ervoor zorgen dat het kurkumapoeder zijn smaak en aroma verliest. Bewaar de pot ten slotte op een koele, droge plek uit de buurt van direct zonlicht.

Kurkuma herkomst

De oorsprong van kurkuma, een veel gebruikte specerij in de Indiase keuken, ligt in de tropische gebieden van Zuid-Azië. Het is een overblijvende plant die behoort tot de gemberfamilie en voornamelijk wordt gekweekt in India en andere delen van Azië.

Kurkuma smaak

Kurkuma is een specerij die gewonnen wordt uit de wortelstok van de plant curcuma longa. Deze wortel heeft een erg specifieke smaak, het smaakt lichtbitter en aards. De wortel wordt ook vaak gebruikt vanwege zijn gele kleur, wat een gele kleur geeft aan het gerecht. Het is een belangrijk onderdeel van de Indiase keuken en wordt vaak gebruikt als smaakmaker in currygerechten. Naast het gebruik in de keuken wordt kurkuma ook gebruikt in traditionele geneeskunde vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen.

Bron: Fruituitzuid.nl

Verkrijgbaarheid kurkuma

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec