Mamey Sapota

De mamey sapota, ook wel mamey-appel of mamey zapote, is een ronde of ovale vrucht met een punt aan het uiteinde die tot wel 2,3 kilo zwaar kan worden. De dikke schil is bruin, leerachtig en voelt ruw aan. Het vruchtvlees is zalmkleurig tot rood, sappig, zacht en pappig van consistentie. Het ruikt zoet en heeft een karamelachtige smaak.

OOK WEL GENOEMD:

Marney Sapota
Ga naar:

Informatie

Teelt 

De mamey zapote groeit aan een boom die wel 20 tot 45 meter hoog kan worden. Deze zelfde boom produceert ook latex zoals de rubberboom, maar wordt hoofdzakelijk verbouwd om zijn vruchten. De  boom bloeit van augustus tot oktober en draagt van december tot maart vruchten. Dat gebeurt na het derde tot vijfde jaar of, wanneer de boom uit zaad ontwikkeld is, vanaf het zevende jaar.

Tip

Een Mamey Sapota kan wel 3 kilo wegen! Dat is dus meer dan voldoende voor je dagelijkse portie fruit.


Mamey Sapota smaak

De Mamey Sapota ruikt zoet en heeft een smaak die per cultivar verschilt. De smaak kan worden omschreven als karamelachtig. Maar deze wordt ook wel eens vergeleken met die van een passievrucht of abrikoos met een vleugje bessensmaak en een zuurtje. Het deel dat zich het dichtst bij de pit bevindt, kan wel enigszins bitter zijn. De pit lijkt erg op die van een perzik. Kleinere vruchten hebben één pit en grotere vruchten kunnen zelfs vier pitten bevatten.

Gebruik het vruchtvlees om puree te maken voor desserts of ijs. Mamey-appels zijn ideaal voor het maken van jam en confituur. In Jamaica kookt men de Mamey Sapota met wijn en suiker en wordt het warm of koud als dessert geserveerd. In Midden-Amerika wordt van de gedroogde zaden een bitter-aroma gemaakt, dat in wordt gebruikt in chocolade.

Verkrijgbaarheid mamey sapota

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec