Mangistan

Een mangistan (of mangosteen) wordt de koningin der vruchten genoemd. Het is een bes ter grootte van een kleine sinaasappel. De paarsbruine schil is leerachtig en wel 1 cm dik. Binnenin is de vrucht verdeeld in 4 of 8 parten. Het vruchtvlees is glazig wit van kleur, een beetje stroperig en de smaak is friszoet. Je kunt mangistan het beste op de fruitschaal of op een koele plek bewaren.

OOK WEL GENOEMD:

Manggistan
Mangoestan
Mangosteen
Mangestang
Manggis
Mangostan
Ga naar:

Informatie

Mangistan kopen en bewaren

Als je de kans krijgt om een mangistan te kopen, let dan op het volgende. De mangistan moet glad zijn zonder deuken en zwaar aanvoelen. Zorg dat je mangistans koopt als ze rijp zijn, want ze rijpen niet na.

De mangistan is na aankoop slechts beperkt houdbaar, zo’n 1-2 dagen op de fruitschaal. Je kunt de mangistan iets langer bewaren op een koele plaats (ca. 12°C).

Teelt en seizoen

Een mangistanboom kan wel 25 meter hoog worden. Pas na 10 tot 15 jaar draagt de boom twee tot drie keer per jaar vrucht.  

Rond de steel van de Mangistan zitten meestal 4 dikke blaadjes. Aan de onderzijde zitten nog 4 of 8 meegegroeide stempeldelen. Binnenin is de vrucht verdeeld in 4 of 8 parten (dat kun je zien aan de hoeveelheid meegegroeide stempeldelen). Elk partje bevat 1 of 2 pitten.

De mangistanboom komt van oorsprong uit Maleisië, maar wordt nu gekweekt in Zuidoost Azië en delen van tropisch Amerika en Afrika. In Indonesië brengen vruchten met 4 stempeldelen geluk, net zoals bij ons het klavertje vier.


Tip

Als je de kans krijgt om deze koningin onder de vruchten te eten, doen! Een mangistan telt als 1 portie fruit, dat is de helft van de aanbevolen hoeveelheid fruit.

Mangistan smaak

De smaak van de Mangistan is friszoet en het aroma doet denken aan dat van druiven of perziken. Het tropische vruchtvlees van de mangistan smelt als het ware op de tong. Wel eerst even koelen voor gebruik: zo krijg je een optimale smaak!

Verkrijgbaarheid mangistan

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec