Paarse Morgenster bereiden & bewaren

Bewaren
Op een koele (12-15ºC) droge plaats zijn de wortels een paar weken houdbaar.

Om uitdrogen tegen te gaan, kun je ze het beste in geperforeerd plastic verpakken.

Geschilde witte schorseneren (rauwe eerst ca. 5 minuten blancheren) kun je tot 12 maanden (bij minimaal -18ºC) in de diepvries bewaren in een goed gesloten plastic zakje of bakje.

Heb je een restje gekookte schorseneren over? Dan kun je het restje in een afgesloten bakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.

Hoe weet ik of schorseneren niet goed meer zijn? Schorseneren gaan schimmelen of zijn uitgedroogd. Dit bederf herken je door goed te kijken of voelen.

Bereiden
Was de bladeren. Je kunt de bladeren vervolgens in salades verwerken of op dezelfde manier als spinazie bereiden. Borstel de wortels voor gebruik onder stromend water schoon.

Kook de wortels vervolgens in de schil gaar, laat ze in koud water schrikken en stroop de schil eraf. Gebruik keukenhandschoenen, want bij het schillen komt een kleverig sap vrij dat aan de handen blijft plakken (schorseneer heeft hierdoor de bijnaam “keukenmeidenverdriet” gekregen).

Snijd de schorseneren daarna in stukken.

Je kunt de schorseneren eventueel ook schillen voor het koken (nadat je ze onder stromend water hebt geborsteld), de schil komt er dan wel iets lastiger af. De keukenhandschoenen zijn bij deze manier ook aan te raden.

Schorseneren (zowel de zwarte als de witte) zijn een vergeten groente, omdat het schoonmaken veel werk is. Toch is dat jammer, want het bleekcrème vruchtvlees is heerlijk en herinnert aan artisjok en asperge.

Bewaartijden

Rauw
Koele plek: 2-3 weken  
Diepvries (eerst 5 minuten blancheren): 12 maanden

Restje gare paarse morgenster
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden

Bereidingstijden

Koken: 20 - 25 minuten
Magnetron: 4 - 6 minuten
Grillen: 2 - 4 minuten
Smoren: 25 - 30 minuten
Stomen: 30 - 35 minuten

Paarse morgenster schoonmaken

Zie bereiden.