Paarse Morgenster bereiden & bewaren

Paarse morgenster is een groente en wordt ook wel haverwortel of witte schorseneren genoemd. De voedzame wortels zijn zoet van smaak en bevatten melksap. Zowel de wortel als de bladeren zijn geschikt om te eten. Op deze pagina leggen we uit hoe je deze paarse groente kunt schoonmaken, bereiden en bewaren.

Paarse morgenster schoonmaken en bereiden 

Was de bladeren. Je kunt de bladeren vervolgens in salades verwerken of op dezelfde manier als spinazie bereiden. Borstel de wortels voor gebruik onder stromend water schoon.

Kook de wortels vervolgens in de schil gaar, laat ze in koud water schrikken en stroop de schil eraf. Gebruik keukenhandschoenen, want bij het schillen komt een kleverig sap vrij dat aan je handen blijft plakken (schorseneer heeft hierdoor de bijnaam 'keukenmeidenverdriet' gekregen).

Snijd de schorseneren daarna in stukken.

Je kunt de schorseneren eventueel ook schillen voor het koken. Borstel de paarse morgenster hiervoor wel onder stromend water. De schil komt er wel iets lastiger af. Gebruik ook bij deze bereidingswijze de keukenhandschoenen.

Paarse morgenster is een vergeten groente, mede doordat het schoonmaken veel werk is. Toch is dat jammer, want het bleekcrème vruchtvlees is heerlijk en lijkt op artisjok en asperge.

Bereidingstijden

Koken: 20 - 25 minuten
Magnetron: 4 - 6 minuten
Grillen: 2 - 4 minuten
Smoren: 25 - 30 minuten
Stomen: 30 - 35 minuten

Paarse morgenster bewaren

Op een koele (12-15ºC) droge plaats zijn de wortels een paar weken houdbaar. Om uitdrogen tegen te gaan, kun je ze het beste in geperforeerd plastic verpakken.

Geschilde paarse morgenster (rauwe eerst ca. 5 minuten blancheren) kun je tot 12 maanden (bij minimaal -18ºC) in de diepvries bewaren in een goed gesloten plastic zakje of bakje.

Heb je een restje gekookte paarse morgenster over? Dan kun je het restje in een afgesloten bakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.

Bewaartijden

Rauw
Koele plek: 2-3 weken  
Diepvries (eerst 5 minuten blancheren): 12 maanden

Restje gare paarse morgenster
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden

Hoe weet ik of de groente niet goed meer is?

Paarse morgenster gaat schimmelen of voelt/is uitgedroogd als deze wortel niet meer goed is. Dit bederf herken je door goed te kijken of voelen.