Zwarte bessen

De zwarte bes is donkerpaars tot bijna zwart. Juist die donkere kleur maakt het een supergezonde fruitsoort, want de kleurstof is ook een goede antioxidant. Zwarte bessen bevatten zeer veel vitamine C. De bessen hebben een kruidige smaak. Sommige mensen vinden deze bes wat zuur en wrang. Veel zwarte bessen worden dan ook gebruikt voor jam en gelei. Je kunt zwarte bessen het beste in de koelkast bewaren.

OOK WEL GENOEMD:

Bessen
Bes
Zwarte bes
Ga naar:

Informatie

Zwarte bessen kopen en bewaren

Koop zwarte bessen die er vers, mooi en stevig uitzien. Fruit dat is beschadigd zal snel in kwaliteit achteruitgaan. Bewaar de zwarte bessen na aankoop in de koelkast. Hier kun je ze 1-3 dagen bewaren.

Portiegrootte

Dessertschaaltje: 100 gram


Teelt en seizoen

Zwarte bessen groeien in het wild, maar worden ook geteeld.

Tip

Zo’n schaaltje zwarte bessen is alweer de helft van je dagelijkse portie fruit. Dat telt mee voor je dagelijkse portie fruit van 200 gram.

Zwarte bessen smaak

Deze wat dof uitziende bessen hebben een typische, enigszins kruidige smaak.

Zwarte bessen zijn heerlijk door yoghurt of kwark met wat granola. Maar zo kun je zwarte bessen ook gebruiken:

  • Zo uit het vuistje.
  • Gemengd met ander zacht/rood fruit in een fruitsalade.
  • Persen.
  • In een smoothie met banaan.
  • In jam of gelei.
  • In sorbetijs. 
  • In volkorenpannenkoeken.

Voedingswaarden

Algemeen
Energie
kj
223
Energie
kcal
53
Eiwit
gr
0.9
Eiwit plantaardig
gr
0.9
Koolhydraten
gr
8
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
8
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
1
Vitamine B1
mg
0.08
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
2
Zout
mg
0.01
Calcium
mg
30
Fosfor
mg
50
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec