4x groenten die lekker zijn bij het ontbijt

Groente bij je ontbijt? Ja, je hoort het goed. Groenten bij je ontbijt zijn hartstikke lekker. We zijn het in Nederland alleen niet gewend, maar in andere landen gebeurt dat vaak. Wat dacht je van het traditionele Engelse ontbijt met bonen in tomatensaus, gebakken tomaten en champignons? Of de 'breakfast burrito' met groenten uit het zuidwesten van de Verenigde Staten. Allemaal heerlijke gerechten om variatie te geven aan je ontbijt. In deze blog noemen we een aantal groenten om van te smullen tijdens je ontbijt.

Avocado en tomaat

Maak een heerlijke guacamole om je boterham mee te beleggen en leg daarbovenop blokjes tomaat. Voor de guacamole prak je rijpe avocado in een bakje met een vork. Daar voeg je de volgende ingrediënten aan toe: fijngesneden of geperste knoflook; een beetje fijngesneden (rode of witte) ui; peper; zout. Als je dat lekker vindt kun je ook nog wat limoensap, kleine blokjes tomaat, verse of gedroogde koriander en een klein beetje crème fraîche of zure room toevoegen. Maak de guacamole zoals je hem zelf lekker vindt.

Wortel

Wat ging er door je hoofd toen je voor het eerst hoorde van worteltaart, oftwel carrot cake? Misschien kun je je dat moment nog herinneren. Tegenwoordig kun je bijna overal carrot cake krijgen en is het de normaalste zaak van de wereld. Maar wortel is niet persé het eerste ingrediënt dat bij je opkomt als je denkt aan taart. Toch is het hartstikke lekker! Wortel is van zichzelf al een beetje zoet, dus dat combineert goed met de zoete taart. Waar het ook lekker in smaakt is in je havermout als ontbijt. Voeg wat geraspte wortel, kaneel of koek- en speculaaskruiden en eventueel rozijnen toe aan je (overnight) havermout. Zo geef je je ontbijt de smaak van carrot cake. Dat is toch geweldig?! Als je je havermoutpap in een pannetje opwarmt, dan kun je de wortel even meekoken om zachter te laten worden. Havermout met groenten kun je ook kant-en-klaar kopen bij Grünten.

Spinazie

Spinazie is nog zo'n groente die je prima bij je ontbijt kunt eten. Het is niet alleen een lekkere toevoeging aan je gebakken ei, maar ook aan je smoothie. In een smoothie kun je groenten en fruit mixen, zoals in dit recept met spinazie, avocado, banaan en sinaasappel. De zoete smaak van het fruit overheerst waardoor je de groenten nauwelijks proeft. Een kleurrijke en energieke start van de dag!