Aardappel de voedzame knol

In The Green House op de Floriade maak je een reis door de glastuinbouw: van zaadje of stekje tot groenten en fruit op je bord of tot prachtige bloemen en planten. Kom in The Green House meer te weten over het effect van bloemen, planten, groenten en fruit op jouw gezondheid. Deze week staan aardappelen centraal.

Aardappelen zijn voedzame knollen die onder de grond aan de aardappelplant groeien. De aardappel is een belangrijke bron van koolhydraten (met name zetmeel) en vezels. Er zijn verschillende soorten aardappelrassen met elk hun eigen smaak. De aardappel is een veelzijdig product, waardoor de knol makkelijk verwerkt kan worden in gerechten. Zo kan je aardappel verwerken in een ovenschotel of in diverse winterse stampotten.

Je kan aardappelen verwerken in gerechten, maar je kan de aardappel ook gebruiken als puree of frites. Bij aankoop van aardappels is het belangrijk dat de aardappels een stevige, mooie, heldere gele (of rode) huid hebben. Je kunt aardappelen beter niet kopen als ze slap zijn, zuur ruiken of groenverkleuring, uitlopers, beschadigingen en blauwe plekken hebben.  Aardappels kun je het beste na aankoop op een koele, donkere plek bewaren.

Wist je dat?

Wij in Nederland aardappels niet meetellen als groenten, maar in het buitenland worden ze wel als groenten gegeten. Ze eten aardappelen vaak als bijgerecht, naast rijst of brood.

Lees meer over aardappelen op Veggipedia.

Zoete aardappel

Buiten de bruin gekleurde aardappel heb je ook de zoete aardappel. De zoete aardappel is de knolvormige wortel van een plant. Zoete aardappels zijn bijvoorbeeld lichtgeel of purperrood van kleur. De knol is rijk aan zetmeel en suiker en heeft een zoete, maar ook ietwat kruidige smaak. Daardoor past de zoete aardappel perfect in allerlei pikante gerechten. Koop het liefst kleinere of middelgrote, stevige exemplaren. Is de schil verkleurd of zijn er uitlopers? De zoete aardappel is dan niet meer vers.

Lees meer over de zoete aardappel op Veggipedia.

 

The Green House

The Green House op de Floriade bestaat uit vijf belevingsonderdelen. In het High Tech Center wordt aan de hand van vier demogewassen aardbei, paprika, gerbera en potanthurium getoond hoe innovatieve en duurzame teelt eruitziet. In het Technical Innovation Center krijgt de bezoeker inzicht in toekomstige teeltwijzen. In de Belevingskas, ‘Green Love’, kunnen bezoekers zich verwonderen over de schoonheid en variatie van talloze bloemen, planten, groenten en fruit.

 

Floriade bezoeken

Zelf een geweldige dag vol groen beleven? Bezoek de Floriade Expo in Almere. Ontdek zelf de wereldse tuinen, groene kunst, lekker eten en duurzame innovaties. De expo is tot 9 oktober 2022 dagelijks geopend van 10:00 tot 19:00 uur. Bestel je kaarten via de website van Floriade #LoveFloriade.