Aardappels

Aardappels behoren tot de nachtschadefamilie. Net als paprika en tomaat. Het zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. Buiten Nederland wordt aardappel als groente gezien. Hier is de aardappel vaak in de categorie brood en granen geplaatst, vanwege de voedingsstoffen die erin zitten. De aardappel is een belangrijke bron van koolhydraten (met name zetmeel) en vezels.

OOK WEL GENOEMD:

Aardappel
Aardappelen
Ga naar:

Informatie

Aardappels kopen en bewaren

Kijk bij aankoop of de aardappels een stevige, mooie, heldere gele (of rode) huid hebben. Ze zijn minder goed als ze slap zijn, zuur ruiken of groenverkleuring, uitlopers, beschadigingen en blauwe plekken hebben. Je kunt aardappels na aankoop het beste op een koele, donkere plek bewaren.

Portiegrootte

Een middelgrote aardappel weegt ca. 85 gram met schil en 70 gram zonder schil.


Teelt en seizoen

Aardappels zijn vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebracht door Spaanse ontdekkingsreizigers.

Inmiddels worden ze ook volop in Nederland geteeld, met name in Zeeland, Flevoland en Noord-Brabant.

Nieuwe aardappels zijn de eerste aardappels van het land in het voorjaar. Ze hebben een fijne smaak en een hele dunne schil. De nieuwe aardappels liggen in juni in de schappen en zijn slechts korte tijd verkrijgbaar.

In de normale teelt wordt de aardappel gepoot in april en geoogst in september en oktober. Ze worden daarna direct opgeslagen en zijn daardoor jaarrond verkrijgbaar.

Tip

In Nederland tel je aardappels niet mee als groenten. Voor ons is deze veel gegeten knol een belangrijke koolhydraatbron. De aardappel is zetmeelrijk en bevat vezels.

Aardappels bevatten net als andere groenten wel veel vitamines en mineralen, zoals vitamine B6, vitamine C en kalium. Dat is mooi meegenomen!

In het buitenland worden aardappels als groente gegeten. Ze eten de aardappels als bijgerecht, naast rijst of brood.

Aardappel smaak

Er zijn verschillende soorten aardappelrassen met elk hun eigen smaak. De aardappel is een veelzijdig product, je kunt ze gebruiken:

  • In puree of als frites.
  • In ovenschotel met kip en prei.
  • In diverse winterse stamppotten (met bijvoorbeeld andijvie of boerenkool).
  • In een gratin met ham en 30+ kaas.
  • In roti met kip, kousenband en ei.
  • In een ovenschotel met knoflook en rozemarijn.
  • In een tortilla met kruiden en ei. 

Consumptiecijfers

Aardappelen 73 gram per dag = 26,6 kilogram aardappel per jaar.

Recepten

Meer recepten

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec