Ga je harder lopen van vers bietensapje?

Op dinsdag 16 juli gaat de Nijmeegse Vierdaagse weer van start. Een meerdaagse wandeltocht waarbij veel van het lichaam wordt gevraagd. Groenten kunnen volgens bepaalde studies mogelijk een handje helpen bij zo'n intensieve sportprestatie. Zo zouden nitraatrijke groenten op korte termijn goed zijn voor je bloeddruk. Maar heeft het drinken van een nitraatrijk groentesapje ook op de lange termijn effect op sportprestaties? Dat zullen Nijmeegse onderzoekers de komende tijd testen bij deelnemers van de Vierdaagse.

Uit eerdere studies blijkt dat nitraatrijke groenten een positief effect kunnen hebben op de bloeddruk. Een aantal voorbeelden van nitraatrijke groenten zijn rode biet, paksoi, sla en spinazie. De inname van zulke groenten leidt tot een verhoogd nitrietgehalte in het bloed. Het lichaam kan nitriet vervolgens omzetten tot stikstofmonoxide: een stof die de bloedvaten verwijdt en de bloeddruk verlaagd.

Onderzoekers in de 'Heart Beet studie' willen nu testen of een verhoogd nitraatgehalte ook op de lange termijn effect heeft. Een groep deelnemers zal 12 weken voor de start van de Vierdaagse hun voedingspatroon aanpassen. De deelnemers worden opgedeeld in drie verschillende groepen met elk een ander voedingspatroon. De eerste groep zal een verhoogd nitraatgehalte innemen en krijgt voedingsadvies over het bereiden van nitraatrijke groenten. De tweede groep zal dagelijks een flesje geconcentreerd bietensap drinken. De derde groep is de controlegroep en zal geen interventie ondergaan.

Deelnemers van het onderzoek zullen zowel bij de aanvang als na de Vierdaagse metingen ondergaan. Ook zal de bloeddruk aan het begin en einde van het 12-weken durende onderzoek worden gemeten. Of nitraatrijke groenten daadwerkelijk op de lange termijn effect hebben op sportprestaties? Dat zal ongeveer een half jaar na de Nijmeegse Vierdaagse uit het onderzoek blijken.