'Gewone' aardappel en zoete aardappel. Welke is gezonder?

Dit is een vraag die je waarschijnlijk wel vaker hebt gehoord. Het antwoord? De ene is niet gezonder dan de andere. Wij leggen hier uit waarom. Maar blijf vooral variëren in welke groenten en fruit je eet. Alle groenten en fruit zijn namelijk uniek in hun samenstelling van vitamines. Als je blijft afwisselen, dan krijg je van alles wat binnen. En dat heeft je lichaam nodig om optimaal te functioneren.

Geen familie

Allereerst zijn de 'gewone' aardappel en de zoete aardappel (of 'Bataat') geen familie van elkaar, ondanks dat ze beide aardappel worden genoemd. De normale aardappel behoort tot de nachtschadefamilie, bestaande uit planten die liever in de schaduw groeien. Daarnaast geven de bloemen van sommige van deze planten geuren af in de nacht. De familie waar de zoete aardappel bij hoort is de windefamilie.

Wel of geen groente?

Zowel de zoete aardappel als de gewone aardappel is geen groente. Dit komt door de voedingswaarde die verschilt van groenten: aardappels bevatten met name meer koolhydraten. Hierdoor kun je er ook niet onbeperkt van eten, wat bij veel groenten wel het geval is.

Even gezond

Zowel zoete aardappel als de normale variant bevatten belangrijke vitamines. Zoete aardappel bevat meer vitamine A, dat onder andere nodig is voor een normale werking van het afweersysteem en een goed gezichtsvermogen. Gewone aardappels bevatten juist meer vitamine B6. Deze vitamine is weer belangrijk voor de stofwisseling en dan vooral de opbouw en afbraak van aminozuren (bouwstenen van eiwitten). Beiden nogal belangrijk, vind je niet?;)

Verder verschilt het type koolhydraten dat in de twee soorten aardappels zit. De koolhydraten van zoete aardappel bevatten veel 'snelle koolhydraten', terwijl de gewone aardappel met name zetmeel als koolhydraat bevat. Echter, zoete aardappel bevat ook inuline wat juist trager verteerd wordt dan zetmeel.

Voedingspatroon in plaats van losse etenswaren

Belangrijk (!): kijk vooral naar je voedingspatroon in zijn geheel en niet naar losse etenswaren. Uiteindelijk gaat het er namelijk om wat je in totaal binnenkrijgt aan voedingswaarde. Broccoli is heel gezond, maar als je uitsluitend broccoli eet dan mis je vitamines uit andere groenten en fruit. Variatie is dus essentieel: Ga voor Kleur!