Groenterijk diner voor één

Als je voor één persoon kookt is het soms lastig om elke avond weer nieuwe inspiratie te verzinnen én de juiste porties te vinden. Veel porties zijn net te veel voor je eenpersoonsgerecht. Hoe gaat Veggieblogger Denise van Vliet om met deze zoektocht naar de perfecte porties?

Laat ik beginnen met de producten waarbij deze zoektocht het makkelijkst is, bijvoorbeeld witlof, asperges, tomaten, mais of sperziebonen. Voor deze producten geldt eigenlijk: 'pakken wat je eten kan', ze zijn namelijk los verkrijgbaar. Eet ik witlof? Dan neem ik drie grote stronken witlof. Even koken of in de oven met een beetje ham en kaas, heerlijk. Eet ik sperziebonen? Dan koop ik de hoeveelheid die ik nodig heb, afhankelijk van m'n gerecht.

Porties die 'voor mij' zijn gemaakt

Waar ik persoonlijk erg blij mee ben, is dat steeds meer ingespeeld wordt op kleine porties, zoals voorgesneden (wok)groenten. Deze producten zijn gelukkig ook vers en in verschillende porties verkrijgbaar. Hierdoor wordt het voor mij een stuk makkelijker om meer groenten te eten. En zo hoef ik ook niks te verspillen.

Een uitdaging: voedselverspilling

Bij producten zoals broccoli of bloemkool wordt het soms lastiger, omdat deze producten voor mij vaak net te groot zijn. Maar daarom laat ik ze zeker niet liggen. Ik probeer zo min mogelijk voedsel te verspillen, ook al moet ik twee dagen achter elkaar hetzelfde product eten zoals broccoli. Dit is overigens in mijn geval geen straf, ik vind broccoli namelijk heerlijk en je kunt er vele kanten mee op! Zo at ik vorige week maandag courgette spaghetti met kip, maar in plaats van paprika gebruikte ik broccoli. De volgende dag maakte ik de andere helft van de broccoli klaar in de wok met tomaat en ui. Gekookte aardappels erbij en smullen maar!

Andere gerechten voor één persoon met veel groenten die makkelijk te maken zijn én die de volgende dag ook heel lekker zijn als lunch zijn salades en couscous. Wellicht twee keuzes die erg voor de hand liggen, maar ik ben deze gerechten meer gaan waarderen. Dit komt doordat je hier makkelijk je eigen draai aan kunt geven gebaseerd op de porties uit de winkel óf je maaltijd van de dag ervoor. Perfect voor de restjes!

Wees creatief
Je moet soms een klein beetje creatief zijn, maar er zijn genoeg mogelijkheden. Het is vooral de kunst om één product op meerdere manieren klaar te maken, waardoor het toch anders lijkt. Sommige groenten eet ik alleen als er iemand bij me komt eten, zoals pompoen. Ik ben niet heel erg fan van groenten invriezen, maar heel af en toe maak ik een uitzondering. Want invriezen is beter dan verspillen...

En mocht je als lezer nog tips voor me hebben, dan hoor ik deze graag! Je kan nooit genoeg inspiratie hebben.

Veggieblogger: Denise van Vliet