Het Europees biologisch keurmerk: Wat betekent het eigenlijk?

In onze eerdere blogs hebben we al aandacht aan andere topkeurmerken, zoals On the way to PlanetProof en Fairtrade. In deze blog kom je meer te weten over de ins en outs van het Europees biologisch keurmerk.

Biologische landbouwproducten worden geproduceerd met natuurlijke ingrediënten en werkwijzen. De Europese Unie heeft wettelijke normen waar een product aan moet voldoen om voor dit keurmerk in aanmerking te komen. Een aantal voorbeelden van zulke regels is het verbod op gebruik van kunstmest en chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen. Verder moet een biologisch product bestaan uit minimaal 95% biologische ingrediënten. De richtlijnen gaan trouwens verder dan de productiefase van producten; ook verwerking, vervoer en opslag worden gecontroleerd.

De kenmerken van biologisch

Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. In allerlei voorschriften en eisen is vastgelegd wat daaronder wordt verstaan. In Nederland moeten biologische producten aan de Europese Verordening voor biologische productie voldoen. Het instituut Skal controleert in Nederland namens de overheid of de voorschriften worden nageleefd. Wanneer een product door Skal is gecertificeerd, mag deze het bio-logo toepassen. Je kan dit logo op veel verschillende producten vinden. Denk bijvoorbeeld aan zuivelproducten, vlees en vis, eieren, groenten en fruit, en verwerkte levensmiddelen. 

Uitbreidingen van EU Biologisch-keurmerk

Was jij al bekend met het EU biologisch keurmerk? Misschien ken je dan het EKO-keurmerk en het Demeter-keurmerk ook al. Deze keurmerken bouwen voort op de Europese vereisten voor biologische producten en doen daar nog een schepje bovenop. Producten met het EKO-keurmerk doen namelijk nóg meer voor mens, milieu en dierenwelzijn. Daarbij staat het Demeter-keurmerk op producten afkomstig uit biologisch-dynamische landbouw. Hierin worden onderlinge levensprocessen zo veel als mogelijk ondersteund door kringlopen te sluiten, en wordt aandacht besteed aan (interacties tussen) mens, dier, plant, en kosmos.

Seizoensgroenten

In deze periode van het jaar zijn er volop seizoensgroenten beschikbaar.  Een paar voorbeelden van (biologische) groenten die in november en december in Nederland in het seizoen en daarom lokaal beschikbaar zijn, zijn boerenkool, rode kool, pompoen, knolselderij en wortelen. Wist je dat je op Veggipedia ook op zoek kan naar recepten op basis van ingrediënten? Op die manier kan je lekkere en nieuwe recepten uitproberen op basis van beschikbare groenten.

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze gegratineerde knolselderij met nootmuskaat en kaas, of dit recept voor boerenkool met kastanjechampignons.

Je kan ook kiezen voor een klassieke stamppot met boerenkool en aardappelen, en wat dacht je van een lekkere en voedzame erwtensoep met groenten? Wat je ook kiest, probeer eens te letten op een van de topkeurmerken op je producten, en kies daarmee bewust voor het milieu!