Hoe jouw voedingspatroon de wereld verduurzaamt

Heb je je wel eens afgevraagd hoe duurzaam jouw maaltijden eigenlijk zijn? Spoiler alert: je hebt meer invloed dan je denkt! Onderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WNF) toont aan dat onze voedingskeuzes een aanzienlijke invloed hebben op factoren als broeikasgasemissies, landgebruik en waterverbruik (WWF, 2020; WWF, 2023). Onderaan deze blog vind je een recept dat gezond is voor jezelf en onze planeet!

Meerdere wegen leiden naar een gezondere planeet

Het WNF heeft in 2020 een rapport gepubliceerd over de voedselconsumptie in verschillende landen en vastgesteld dat duurzame eetgewoonten, zoals een flexitarisch of veganistisch dieet, aanzienlijk kunnen bijdragen aan het verminderen van broeikasgasemissies. Een veganistisch dieet kan zelfs de emissies bijna in lijn brengen met het klimaatdoel voor voedsel. Door simpelweg onze eetgewoonten aan te passen naar meer plantaardig, kunnen we een grote impact maken op het redden van onze planeet. Het is daarbij aanbevolen om meer groenten en fruit te consumeren voor een duurzamer voedingspatroon.

Livewell richtlijn

Het recente rapport van het WNF uit 2023 onderzoekt hoe de impact van ons voedingspatroon op de gezondheid van de planeet. In Nederland volgen we de Schijf van Vijf als richtlijn voor gezond en duurzaam eten, wat vergelijkbaar is met de recent gepubliceerde Duitse 'Schijf van Vijf' (DGE Ernärungskreis). De nieuwe Duitse richtlijn beveelt aan om minimaal 3/4 plantaardig te eten en slechts 1/4 van dierlijke oorsprong. Het grootste deel bestaat uit het consumeren van groente en fruit, wat samen neerkomt op een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 550 gram. Dit is in lijn met de Livewell-richtlijn die het WNF gebruikt. De Britse variant richt zich niet alleen op gezondheid en milieu, maar ook op culturele en sociale aspecten. Het streeft naar een voedingspatroon dat niet te veel afwijkt van het huidige, met gelijke of lagere kosten voor voeding. Zoals in onderstaand plaatje te zien is, omvat dit patroon grotere porties groenten en fruit (+45%), meer volkoren granen zoals zilvervliesrijst (+35%) en meer plantaardige eiwitten zoals linzen of zwarte bonen (+50%). Ook wordt de consumptie van suikers, vet en dierlijke producten verminderd. De consumptie van groente en fruit is dus van steeds groter belang voor een gezond en duurzaam voedingspatroon dat niet alleen individuele gezondheidsvoordelen oplevert, maar ook bijdraagt aan het behoud van onze planeet.

Vega roerbak van Simone's Kitchen

Hoofgerecht

In dit heerlijke recept komen gezondheid, duurzaamheid en smaak samen! Door de hoeveelheid prei en wortel, die het jaar rond van Nederlandse bodem te verkrijgen zijn, is dit een maaltijd waar je portemonnee, je lichaam en de planeet blij van worden. Ook de zilvervliesrijst zorgt voor een duurzame en voedzame basis.

Bekijk het duurzame recept

Bronnen

WWF (2020). Bending the Curve: The Restorative Power of Planet-Based Diets. Loken, B. et al. WWF, Gland, Switzerland

WWF (May, 2023). Eating for net zero: How diet shift can enable a nature positive net-zero transition in the UK. Halevy, S., Trwern, J., et al.

Voedingscentrum - Gezond eten met de schijf van vijf 

DGE - DGE-Ernährungskreis