Hoe krijg je tafelgenoten enthousiast over bloemkool?

Veggieblogger Nancy Lentjes heeft het vandaag over bloemkool. Deze groente staat op plek 3 in de top 10 van meest gegeten groenten in Nederland maar niet bij haar thuis. Ze vertelt hoe ze met een andere bereidingswijze haar tafelgenoten toch enthousiast krijgt.

Bij veel van mijn generatiegenoten roept bloemkool de onsmakelijke geur van kapotgekookte bloemkoolpap op. "Tenminste een half uur flink koken en dan overgieten met een bloempapje", riep mijn tante Rita vroeger. Die tijd ligt gelukkig lang achter ons maar hier in huis wordt er nog altijd morrend gereageerd als deze mooie groente op het menu staat. De eerste vraag die Nichtje (9) altijd stelt als ze binnenkomt is: "Wat eten we?" Waarop ik steevast antwoord "bloemkool" en een vieze blik krijg toegeworpen. Omdat ik het zelf wel lekker vind, heb ik al van alles geprobeerd. Soms ben ik daarin voortvarend te werk gegaan. Bijvoorbeeld door vlees te vervangen voor bloemkoolgebraad. Dat was heerlijk maar een flinke stap te ver.

Geroosterde bloemkool met bulgur, amandelen, appelplakken en citroenlabne

Gisteren heb ik uit puur egoïsme een grote witte bloemkool gekocht. Ze moesten maar eten wat de pot schaft (ook iets van mijn generatie?). Gewoon koken, zo bij de piepers en geen gezeur. Of, nou ja, toch maar even op Veggipedia gekeken. Daar liep bij het recept voor geroosterde bloemkool met dito bulgur, amandelen, appelplakken en citroenlabne subiet het water in mijn mond.  Ook fijn dat het een vegetarische maaltijd is aangezien ik de vleesconsumptie aan het temperen ben. Het bleek een makkelijk recept en het resultaat zag er ook nog mooi en kleurrijk uit. Na enige aarzeling tastte ook Nichtje toe en na een poosje zwijgzaam kauwen zei ze: 'best lekker'. Vriend knikte en zei geen woord over het ontbreken aan vlees. Ik vond het heerlijk.

Leuk ook dat het recept van Sandra Ysbrandy voor de Nationale Groenten en Fruitdag van 2020 was ontwikkeld. Wij zijn op dit moment gestart met de organisatie van deze dag in 2021. De tweede editie vindt plaats op 14 oktober 2021 met als thema 'Ga voor Kleur Break'. "Snack met gezonde groenten en fruit je middagdip eruit!". Vanmiddag maar even snacken met het kleine restje eten van gisterenavond! 

Veggieblogger: Nancy Lentjes