Is rode peper verslavend?

Met rode peper, oftewel Spaanse peper, kun je gerechten lekker pittig maken. De stof capsaïcine zorgt voor de pittigheid. Maar wist je ook dat het eten van pittig eten verslavend kan zijn? We leggen uit hoe dat komt.

Verslavende werking

Zodra je iets pittigs eet, zoals een rode peper, gaat de stof capsaïcine naar je hersenen. Je hersenen gaan als reactie daarop endorfine aanmaken, dat heeft een pijnstillend effect. De toename van endorfine geeft een lichte roes van euforie en hoe meer je ervan eet, hoe meer endorfine er wordt aangemaakt. Zo kan pittig eten verslavend zijn.

De een kan beter tegen pittig eten dan de ander

Waarom kunnen sommige mensen beter tegen pittig eten dan anderen? Dit ligt volgens de wetenschap aan receptoren op je tong waar het stofje capsaïcine op werk. Sommige mensen hebben veel meer van deze receptoren dan andere mensen. Met veel receptoren ben je gevoeliger en kun je minder goed tegen pittig eten. 

Bron: Radar