Op de barbecue: portobello, aubergine en ananas!

Yes, het is eindelijk weer lekker weer! Dat werd tijd na wekenlang grauwe grijze lucht en regen. De mensen zijn vrolijker, het is druk buiten en de barbecues grillen op volle toeren. Ook Veggieblogger Robin van Schaik zette de barbecue aan. Ze grilde afgelopen weekend overheerlijke groenten en fruit op de barbecue. Die wil ze graag met je delen. Het verrassende hoogtepunt: ananas!

Dat het lekker weer is ruik je meteen aan de geur van smeulende kolen op de  barbecue. Het is druk in de stad: mensen liggen in parken en zitten op het terras. Ik heb meteen een vakantiegevoel! Mijn vriend en ik hebben een paar maanden geleden een nieuwe barbecue gekocht. Tijd om deze te testen!

Naast heerlijk zelf-gemarineerde kipspiesjes en hamburgers maakten we ook verse groenten en fruit klaar. De barbecue geeft deze een heerlijke grill-smaak. Alles kun je van tevoren 'preppen', handig als je vrienden/familie over de vloer krijgt.

Portobello met blauwe kaas

Portobello met blauwe kaas leerde ik kennen door een Chileense vriend in Australië. In Australië hebben we met de vriendengroep vaak gebarbecued en portobello stond altijd op het menu. Zo lekker en zo simpel! Grill eerst de portobello op de barbecue (zonder olie). De laatste paar minuten doe je wat blauwe kaas in de portobello en grill je deze totdat de kaas gesmolten is. In Australië vulden we de portobello 's altijd voor het grillen, maar ik heb ook een keer gehad dat de portobello heel waterig werd. Daarom doe ik de kaas er tegenwoordig pas later op. Een origineel barbecue-gerecht en een grote hit!

Aubergine met kruidenolie

De aubergine sneed ik in de lengte in plakken. Op de plakken strooide ik wat zout zodat er wat vocht uit de aubergine gaat. Dit depte ik met een keukenpapiertje van de plakken. Vervolgens smeerde ik met een kwastje een dun laagje kruidenolie (olijfolie met gedroogde Italiaanse kruiden) over de plakken heen. De kruidenolie kun je kant-en-klaar kopen in de winkel. Ten slotte grilden we de aubergineplakken op de barbecue. De plakken werden heerlijk zacht en kregen prachtige grillstrepen. Over de paprika-ui spiesjes smeerde ik ook wat kruidenolie voor het grillen.

Ananas met kaneelijs

Het toetje viel bij iedereen zeer goed in de smaak. Mijn vriend had een verse ananas op de markt gekocht. Ik sneed deze in dikke plakken en deed ze in bakjes tot gebruik. We grilden de ananasplakken (zonder olie of boter) op de barbecue en serveerden dit met een bolletje kaneelijs. Waanzinnig lekker! De combinatie van de warme, zoete ananas en het koude ijs is top. En het is nog super makkelijk ook. Het is wel belangrijk dat de ananas goed rijp is. Een zoete en sappige ananas geeft een veel lekkerder eindresultaat!

Ik heb al bedacht wat ik de volgende keer ga proberen als toetje: gegrilde nectarine met een bolletje ijs!

Probeer ook eens ananaspakketjes met gember en limoen op de barbecue.

Kijk hier voor meer verrassende groenten en fruit op de barbecue.

Veggieblogger: Robin van Schaik