Troosteten

In deze crisistijden ligt overmatig vet en suikerrijk eten, het zogenaamde troosteten, op de loer. Ook bij Veggieblogger Nancy Lentjes.

Gisteren werd ik verrast met het fenomeen 'troost-tv'. Nu vraag ik mij serieus af wie troost vindt bij een show uit de jaren 80 met een piepjonge Linda de Mol en mannen met oorbellen? Ik vind het vooral deprimerend om te zien hoe de tijd is vervlogen en ik net zoals Linda ouder en zwaarder ben geworden.

Als ik mij rot voel onderwerp ik mij graag aan boterhammen met hagelslag. Dat doe ik al zo lang als ik mij kan heugen, vroeger als ik liefdesverdriet had, als ik mij zorgen maak of als ik 's nachts lig te piekeren. Nu vind ik deze tijd best zorgelijk en ligt het gevaar van overmatig gebruik van deze chocobammetjes op de loer. NPO helpt mij niet om daar van weg te blijven maar het begrip troosteten zet mij wel aan het denken.

In het leger geldt dat goed eten belangrijk is om tijdens oefen- en oorlogssituaties het moreel hoog te houden. Daar is meer voor nodig dan boterhammen met hagelslag.

Het moreel hoog houden geldt ook voor Vriend en mij. Wij zitten voorlopig 24/7 thuis. We werken, ruimen op, wandelen, slapen en kijken veel Netflix. Het ontbijt, de lunch en het avondeten doen we samen aan tafel. Dat zijn fijne momenten die structuur bieden. Nu moet ik ervoor zorgen dat ik mijzelf zodanig troost dat ik het eten van hagelslag kan beperken tot ernstige noodgevallen. Ik kook graag dus dat moet lukken. Tijd genoeg om meerdere gangen te bereiden en van het avondeten een bijzonder en gezond moment te maken.

Mijn koelkast is vol en vanavond begin ik met een paprikasalade met croutons en daarna mijn favoriet, de knolselderijknoflooksoep (klik hier voor het recept). Daar gaat een halve knoflook in. Goed wapen om mensen tijdens het boodschappen doen op afstand te houden. Als toetje de chocoladevla die op miraculeuze wijze in mijn supershopper was beland.  Ik zal er sinaasappelpartjes opleggen, ben ik toch nog goed bezig. Van het idee word ik al vrolijker.

Keep up the spirit en zorg goed voor jezelf en elkaar.

Veggieblogger: Nancy Lentjes