Verse kruiden bewaren: koriander

Bert Visscher zei het 15 jaar geleden al: mens verander, gebruik eens koriander*. Maar koriander is nog steeds geen standaard onderdeel van het Nederlands eetpatroon. En dat is jammer, want met koriander geef je een heerlijke zachtzoete, anijsachtige smaak aan je stoofschotel, kipgerechten, salades en sauzen. Het kruid wordt met name gebruikt in de Indiase, Marokkaanse en Thaise keuken.

Koriander is niet ieders cup of tea. Sommige mensen vinden het naar zeep smaken. Deze mensen hebben waarschijnlijk het OR6A2-gen. Dit gen zorgt ervoor dat je vooral de stof aldehyden, dat in koriander aanwezig is, ruikt en de stof dodecanal niet waarneemt. Dodecanal is juist de stof die koriander zijn aangename geur geeft.

Maar als je het wel lekker vindt, dan gaat er een (smaak)wereld voor je open. Belangrijk is dan wel om te weten hoe je koriander moet bewaren, dan heb je er maximaal plezier van en voorkom je verspilling.

Dus hoe kun je koriander het beste bewaren?

Wij raden aan om verse koriander te kopen. Alleen verse koriander heeft namelijk het typische aroma. Je kunt verse koriander op een koele plek in een vershoudfolie zo'n 4 dagen bewaren.

Invriezen kan ook, maar gaat ten koste van de mooie groene kleur en de smaak. In de diepvries is koriander in een goed gesloten bakje of zakje tot 1 jaar houdbaar bij minimaal -18ºC.

Tip: probeer eens deze Vietnamese noedelsoep met koriander.  (Mocht je tot de groep horen die koriander niet lust: je kunt deze prima vervangen door peterselie)

* Quote uit het fragment Schiet eens uit met Kruid. Zeker kijken als je van flauwe woordgrapjes houdt. Visscher beschrijft het zelf als: "het slechtste wat ik ooit gedaan heb".