Waarom moet je peultjes schoonmaken?

Ik was vroeger geen fan van peultjes. Ja, ze zijn ideaal voor in wokgerechten en ze hebben een fijne zoete smaak. Maar ik kreeg altijd van die gekke draadjes in m'n mond. Totdat ik een keer een kookworkshop volgde en leerde dat het niet aan de peul lag, maar aan mij. Ik maakte ze namelijk niet goed schoon en ik maakte ze niet goed klaar.

Peultjes schoonmaken

Het is bij peultjes heel erg belangrijk dat je ze goed schoonmaakt. Was de groente voor gebruik en snijd een puntje van de uiteinden. Die gekke draadjes kun je gewoon met je vingers eraf trekken bij het wegsnijden van de uiteinden. Zo, heb je daar ook geen last meer van!

Peultjes bereiden

Daarnaast maakte ik ze ook verkeerd klaar. Ik dacht dat je ze moet koken, net als andere boontjes. Maar ze zijn echt veel lekkerder als je ze even een minuut blancheert en daarna op hoog vuur bakt, liefst in druivenpitolie.

Je kunt ze dan mooi combineren met allerlei andere groentes, zoals asperges. Bijvoorbeeld in deze oosterse roerbak met asperges.

Nog wel een waarschuwing: eet peultjes echt niet rauw! In rauwe peultjes komt van nature een gifstof voor (lectine) die door koken of blancheren onwerkzaam wordt gemaakt. Peultjes in glas, blik en uit de diepvries zijn al voorgekookt.