Waarom stinkt een Doerian?

De doerian staat bekend om zijn penetrante geur. Deze geur is zo sterk, dat de vrucht alleen maar kan worden vervoerd per vrachtvliegtuig. En wie wel eens in Zuidoost Azië is geweest, weet dat doerians in vrijwel geen enkel hotel welkom zijn. Maar waarom heeft deze tropische vrucht zo'n onaangename geur?

Over deze million dollar question hebben wetenschappers van het Humphrey Oei Institute of Cancer Research en Duke-NUS Medical School zich gebogen. En wat blijkt? Het zit in de genen.

De wetenschappers vergeleken genactiviteitspatronen van verschillende delen van de doerian-plant, zoals wortels en bladeren, en identificeerden zo een klasse van genen die de productie reguleren van VSC's, vluchtige zwavelverbindingen. De productie van deze zwavelverbindingen is veel heftiger in de vruchten van de doerian, wat de vrucht zijn kenmerkende zwavelachtige geur geeft.

Het team van wetenschappers vermoedt dat het vermogen van doerians om deze scherpe geur te produceren belangrijk kan zijn in het wild bij het aantrekken van dieren die de vrucht opeten en zo de doerianzaden naar andere regio's verspreiden.

De geur is dus niet bedoeld om af te schrikken, maar juist om aan te trekken.

Laat je dus zeker niet weerhouden door de geur, want een doerian is juist erg lekker en ook nog eens super gezond. De smaak is lastig te definiëren. De een vindt het lijken op licht fermenterende banaan, anderen herkennen er weer amandel in, of ui en knoflook. De structuur doet denken aan een romige, vettige, stevige, smeuïge pudding.

Lees meer over de doerian. 

Bron: https://www.eurekalert.org/news-releases/794485