Doerian

Doerian is een tropische vrucht. De vrucht is zo groot als een rugbybal en heeft een stekelige schil. De doerian is het bekendst om zijn penetrante geur, vandaar ook de naam stinkfruit. Hoe rijper de vrucht, des te sterker de geur. Het vruchtvlees bestaat uit een soort grote mandarijnenpartjes, maar dan zonder velletje en met een oranjebruine pit in elk partje.

OOK WEL GENOEMD:

stinkvruchten
doerians
stinkvrucht
doerian
Ga naar:

Informatie

Doerian kopen

De prijs van doerian is vrij hoog op de Europese markt. Doerian kan namelijk alleen via de lucht worden vervoerd. Vangwege de stank wordt deze penetrante vrucht getransporteerd in vrachtvliegtuigen.

Zo weet je dat de doerian rijp is:

  • Hij begint aan de onderkant open te scheuren. Wacht totdat je vanillekleurig vruchtvlees begint te zien (en ruikt).
  • De punten van de stekels worden donkerder van kleur.
  • De puntige stekels worden wat elastischer (je kunt ze heen en weer bewegen).
  • Je kunt voelen dat er iets binnenin beweegt als je de vrucht schudt.
  • Hij maakt een hol geluid als je er met de vlakke hand op klopt.

Teelt

De doerian komt oorspronkelijk uit Maleisië en Borneo. Tegenwoordig wordt doerian ook in een aantal Zuidoost-Aziatische landen geteeld.

Dorian is een tropische groen/geel/bruine vrucht. De vrucht is zo groot als een rugbybal en heeft een stekelige schil.

Tip

Van een hele vrucht houd je ongeveer 15% tot 30% vruchtvlees over. Je moet dus wel een paar van deze vruchten eten om aan je dagelijkse portie fruit van 200 gram te komen. Of verwerk de vrucht in een tropische fruitsalade, dan ben je er zo!

Doerian smaak

De vrucht smaakt naar licht fermenterende banaan, anderen herkennen er amandel in, soms ook ui en knoflook.

Doerian is lichtzoet, friszuur en tongprikkelend zoals een licht mousserende drank je tong kan prikkelen.

De structuur doet een beetje vlezig aan, maar valt uiteen in je mond. Je kunt het vergelijken met een romige, vettige, stevige, smeuïge pudding.

Je kunt de doerian zo gebruiken:

  • Vruchtvlees uitlepelen en zo eten.
  • In sorbetijs, desserts of smoothies.
  • In een tropische fruitsalade bijvoorbeeld met mangistan.
  • In soep of als groente bewerken (onrijpe vrucht).

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec