Waarom worden wortels wit na het schrappen?

Hoe maak jij je wortels klaar? Schrap je ze voor gebruik, schil je ze of laat je de schil zitten? Als je wortels schrapt met een mesje, dan weet je misschien wel dat de buitenkant wit wordt. De mooie oranje kleur gaat verloren. Zonde! We leggen uit hoe dat komt en hoe je de witte kleur kunt voorkomen.

Waarom wordt een geschrapte wortel wit?

Wanneer je een wortel schrapt met een mesje beschadig je de celstructuur. Je scheurt de celwanden als het ware uit elkaar. Deze afgescheurde celwanden blijven hangen aan de rand van de wortel. Kleurstoffen uit de wortel worden blootgesteld aan zuurstof en licht, waardoor de oranje kleur verdwijnt.

Hoe kun je de witte kleur voorkomen?

Je wilt de mooie oranje kleur natuurlijk behouden. Want een gerecht met veel kleur ziet er lekkerder uit. Hoe doe je dat? De kleur blijft beter behouden als je de wortel schilt in plaats van schrapt. Hierdoor worden de celwanden doorgesneden en blijven er geen beschadigde celwanden achter. Onderliggende cellen blijven intact en niet toegankelijk voor zuurstof.

Laat de schil zitten

Je kunt de schil van wortels ook lekker laten zitten, want deze kun je gewoon eten. Dit scheelt bovendien een hoop werk! Was de wortels wel goed voor gebruik.

Wil je meer weten over wortels? Bijvoorbeeld hoe je wortels moet bewaren, waarom wortels oranje zijn of hoe je zelf je eigen wortels kunt kweken? Bekijk dan deze pagina.

 

Bron: AGF