Wat zijn raapstelen?

Ken jij raapsteeltjes al (of nog)? Ze liggen niet zo vaak in het boodschappenmandje. Jammer eigenlijk, want raapstelen (ook wel keeltjes of kelen genoemd) zijn heerlijke lichte lentegroenten uit eigen land die barsten van de vitamine K en betacaroteen. Maar wanneer kun je ze kopen? En waar kun je ze dan kopen? En hoe moet je ze dan klaarmaken?

Wanneer zijn raapstelen in het seizoen?

Raapsteeltjes zijn in het voorjaar in het seizoen. Het is eigenlijk het jonge loof van meiknolletjes, dat met wortel en al geoogst wordt. Deze plant is niet 'winterhard' dus wordt alleen in het voorjaar geteeld. Daarom zijn ze alleen in de lente te koop.

In Nederland vind je raapstelen (en meirapen) met name uit de biologische landbouw.

Waar kun je raapstelen kopen?

Tegenwoordig kun je raapstelen "gewoon" in de supermarkt kopen op de versafdeling. Daar worden ze meestal per bosje verkocht. Mocht jouw supermarkt ze toch niet hebben, kijk dan eens bij de groenteboer of op de markt. Let er bij aankoop op dat de raapsteeltjes frisgroen en knapperig vers zijn.

Wat zijn lekkere recepten met raapstelen?

Door hun frisse, licht pittige smaak zijn raapsteeltjes ideaal om in een frisse lentesalade te verwerken. Snij wel eerst de wortel eraf, die is niet eetbaar, en was de groente in ruim koud water.

Hieronder vind je onze twee favoriete salades met raapstelen:

1. Lentesalade met raapsteeltjes, asperges, burrata, beenham en gegrilde nectarines 

Deze heerlijke maaltijdsalade met raapsteeltjes is goed gevuld met veel verschillende soorten groenten en fruit. Dat zorgt voor verrassende smaakcombinaties en kleurrijke bordjes op tafel!

2. Frisse salade met raapstelen, tomaat en ei 

Deze frisse salade met raapstelen, tomaat en ei is heerlijk als hoofdgerecht met volkoren couscous. 

Wil je weten hoe je raapsteeltjes het beste kan bewaren? Kijk dan op onze "Bereiden en Bewaren" pagina.