Vrijdag: Salade met groene asperges, burrata, beenham en gegrilde nectarines van Francesca Kookt

Ga naar:

Boodschappenlijst

2 bosjes raapstelen
1/2 bosje radijs
300 g groene asperges
4 nectarines
4 plakken beenham
1 krop ijsbergsla
1 avocado
15 g (krul)peterselie
15 g basilicum
3 el olijfolie extra vergine
1 el witte wijnazijn
1 tl honing
1 burrata
serveer erbij: 4 harde volkoren broodjes afgebakken

Bereidingswijze

Francesca is gek op maaltijdsalades! Vooral als ze goed gevuld en lekker rijk van smaak zijn. En daar zorg je voor door hem te vullen met veel verschillende groenten én fruit! Door een maaltijd samen te stellen met zoveel mogelijk verschillende kleuren op je bord, eet je trouwens automatisch gevarieerd. Een leuke uitdaging om eens op een andere manier naar de samenstelling van je gerechten te kijken. Dat zorgt niet alleen voor verrassende smaakcombinaties, maar ook voor hele gezellige bordjes op tafel!

1. Was de raapstelen, radijs, asperges en nectarines. Laat de raapstelen uitlekken (of gebruik een slacentrifuge) en dep de rest droog met keukenpapier.
2. Halveer de nectarines en verwijder de pit. Grill (in een grillpan of op de barbecue) de nectarines circa 5 minuten aan 1 kant, tot er mooie grillstrepen te zien zijn. Grill daarna ook de plakken beenham en de groene asperges tot ze beginnen te kleuren. Snijd de beenham daarna in reepjes.
3. Ga intussen ook vast verder met het maken van de salade.
4. Verwijder de buitenste bladeren van de krop ijsbergsla en snijd in dunne repen. Doe vast in een grote slakom.
5. Snijd het bosje raapstelen grof en de radijs in dunne plakjes. Voeg toe aan de ijsbergsla.
6. Halveer de avocado, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in dunne plakjes. Voeg toe aan de salade.
7. Maak een kruidenvinaigrette door de krulpeterselie en basilicum fijn te hakken of malen met een keukenmachine. Voeg dan de olijfolie extra vergine toe, meng goed door en voeg dan de azijn toe. Proef en breng eventueel op smaak met 1 tl honing.
8. Voeg intussen de kruidendressing toe aan de salade, hussel goed door en verdeel over een mooie schaal. Leg in het midden de burrata en verdeel de gegrilde nectarines, groene asperges en beenham over de schaal.
9. Serveer de salade met de afgebakken volkoren broodjes. Eet smakelijk!

Tips:
1. Eten er kleine kinderen mee? Maak er voor hen dan een pastasalade van in plaats van het te serveren met brood. Kook per kind 50 gram volkoren pasta. Meng dit met een deel van de salade dat je eerst wat fijner hebt gesneden. Zo eten kinderen veel makkelijker een salade.

2. Wat te doen met overgebleven sla? Je kan er ook voor kiezen om de salade pas aan te maken op het bord. Zo kiest iedereen hoeveel dressing ze willen, én kan je kliekjes makkelijker bewaren zonder dat het slap wordt. Zo lunch je er de volgende dag ook nog lekker mee.

Dit recept is onderdeel van weekmenu 1.

Print
Delen
Fullscreen

Voedingswaarde per persoon

Energie
520 kcal
Vet
27 gram
Eiwit
25 gram
Waarvan verzadigd
8 gram
Koolhydraten
39 gram
Vezels
11 gram
Waarvan suikers
14 gram
Zout
1.7 gram

Meer over de ingrediënten

Meer groenten & fruit

Ook lekker!

Meer recepten