Welke delen van een artisjok zijn eetbaar?
De artisjok is een echt Mediterraans lekkernij. De artisjokplant houdt van warmte en wordt daarom maar op kleine schaal in Nederland geteeld. De meeste artisjokken worden geïmporteerd uit landen als Frankrijk en Italië. Om te kunnen genieten van deze heerlijke groente moet je eerst weten welke delen van een artisjok eetbaar zijn en hoe je artisjok bereidt. Je leest het in deze blog.
Welke delen van artisjok zijn eetbaar?
Artisjokken zijn de bloemknoppen van een distel. Ze bestaan uit veel kleine schubachtige blaadjes die om een bloembodem zijn gevouwen, zoals je kunt zien op de foto hieronder. Binnenin de artisjok zit zogenaamd 'hooi' dat zich ontplooit tot een prachtige paarse bloem. De bloemen zijn niet eetbaar, daarom worden artisjokken geoogst voordat de bloemknoppen uitgroeien. Het hooi is ook niet eetbaar en verwijder je bij de bereiding. Hele jonge artisjokken hebben nog geen hooi ontwikkeld. De blaadjes, de bodem en een stukje van de schil (als je deze goed schilt) kun je wel eten.
In de Nederlandse supermarkten vind je voornamelijk (voorgekookte) artisjokharten of -bodems in blik. Verse artisjokken zijn lastiger te krijgen. Als je ze niet in de supermarkt kunt krijgen dan kun je een bezoekje aan de groenteboer brengen.
Artisjok koken
Snij de steel van de artisjok tot 10 cm van de bodem af. Deze steel kun je eten als je die goed schilt. Verwijder de onderste paar bladeren, die zijn hard en taai. Artisjokken kun je in z'n geheel koken in een pan met ruim kokend water en citroensap. Het citroensap zorgt ervoor dat de artisjok zijn mooie groene kleur behoudt. Zorg ervoor dat de artisjokken tijdens het koken ondergedompeld blijven in water. Dit doe je door een (diep) hittebestendig bord op de artisjokken te leggen. Kook de artisjokken voor 15 tot 40 minuten, afhankelijk van de grootte. Je kunt controleren of een artisjok gaar is door met en mes of vork in de bodem te prikken. Het mes moet er dan makkelijk doorheen gaan. Je kunt ook een blaadje van de artisjok proberen af te trekken. Als dit makkelijk gaat, dan is de artisjok gaar. Laat de artisjokken na het afgieten ondersteboven uitlekken om overtollig (heet) water weg te laten lopen.
Artisjokken kun je ook stomen. Hierdoor blijven vitamines en mineralen beter behouden. Bij stomen is het wel lastiger om de mooie groene kleur van de artisjok te behouden.
Artisjok frituren
Gefrituurde artisjok is een populair Romaans gerecht, daar noemen ze het 'carciofi alla giudia'. Dit gerecht wordt in het voorjaar in restaurants geserveerd. Een aanrader om eens te bestellen!
Artisjok grillen
Artisjokken zijn heerlijk van de grill. Kook ze eerst voor, smeer ze in met olijfolie en grill ze voor een heerlijke grillsmaak.
Tip: wikkel een artisjok in een vochtige theedoek als je deze wilt bewaren. Artisjokken drogen namelijk snel uit.