Artisjok

Artisjokken zijn eigenlijk de bloemknoppen van een distel. Deze grijsgroene bloemknoppen bestaan uit vele kleine blaadjes die om een bloembodem zijn gevouwen. Dan gaan de blaadjes open en ontwikkelt zich het ‘hooi’ dat binnenin zit tot een prachtige paarse bloem. Mooi om te zien, maar een bloeiende artisjok is niet meer eetbaar.

OOK WEL GENOEMD:

Artisjokken
Artisjok
Ga naar:

Informatie

Artisjok kopen

De blaadjes van een artisjok moeten dicht tegen elkaar aanliggen en er fris uitzien. De blaadjes moeten dik, vlezig en leerachtig zijn.

Zelf artisjok kweken

Gelukkig hebben we in Nederland soms ook warme zomers zodat je artisjokken ook hier in je moestuin kunt kweken. Benieuwd hoe dat moet? Bekijk dit op Mijn Keukentuintje. 

Hoeveel weegt een artisjok?

Per stuk: 40 gram (artisjokbodem)


Teelt en seizoen 

De artisjok draagt de Latijnse naam: Cynara scolymus L. Deze plant komt voor in het Mediterrane gebied. De plant komt al in de 8ste eeuw voor Christus voor.

Artisjokken zijn eigenlijk de bloemknoppen van een distel. Deze grijsgroene bloemknoppen bestaan uit vele kleine blaadjes die om een bloembodem zijn gevouwen. Op deze bloembodem (het ‘hart’ genoemd) groeit een soort harig ‘hooi’. De bloemknoppen worden geplukt voor ze in bloei gaan. Laat je een artisjok doorgroeien? Dan gaan de blaadjes open en ontwikkelt zich het ‘hooi’ dat binnenin zit tot een prachtige paarse bloem.

De gesloten bloemknoppen worden in augustus en september geoogst. Na het oogsten wordt de bloemstengel uit de plant gesneden. De planten worden in de winter beschermd tegen de vorst door ze af te dekken met een flinke laag stro.

Tip

Een artisjok weegt 40 gram. Een leuke bijdrage aan de 250 gram die je dagelijks nodig hebt.

Artisjok smaak

De artisjok heeft een zacht, licht bittere smaak.

Artisjok kun je zo gebruiken:

  • In zijn geheel koken en dan blaadje voor blaadje 'leegzuigen'. Als alle blaadjes eraf zijn, het hooi wegsnijden en de bodem opeten. Lekker met een vinaigrette of een knoflooksausje. 
  • Hele artisjokken vullen met een garnalen-, ei-, of hamsalade (blaadjes openvouwen en hooi wegsnijden, dan is er ruimte om te vullen). 
  • Gekookte bodems op (volkoren)pizza’s en in salades. 
  • Artisjokkenharten door de volkorenpasta samen met ham en tomatensaus. 
  • Hele kleine artisjokken kunnen in zijn geheel gegeten worden. Bijvoorbeeld gegrild van de barbecue of gebakken in de oven.

Recepten met artisjok

Meer recepten

Voedingswaarden artisjok

Artisjok rauw
Artisjokharten blik/glas
Algemeen
Energie
kj
208
Energie
kcal
49
Eiwit
gr
2
Eiwit plantaardig
gr
2
Koolhydraten
gr
9.5
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
4
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.2
Vitamine B1
mg
0.14
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
47
Zout
mg
0.12
Calcium
mg
53
Fosfor
mg
130
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid artisjok

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec