Zeg 'ns a(cai bes)

Over smaak valt niet te twisten. Wel over de uitspraak van bepaalde groenten en fruit.

Zelfs over de uitspraak van een veel voorkomende groente als paprika valt nog te twisten. Want spreek je het nou uit als pap-pri-ka of als pa-prie-ka?

Taalliefhebber Wouter van Wingerden zocht het uit. De uitspraak zou volgens hem pa-pri-ka moeten zijn, want de eerste lettergreep is een open lettergreep en daarin klinkt de klinker gewoonlijk lang. We spreken Afrika ook niet uit als af-fri-kaa. Dat sommige mensen het toch als pap-pri-ka uitspreken, heeft volgens van Wingerden te maken met het feit dat paprika een leenwoord is uit het Servisch, waar het 'pepertje' betekent, en dat in Slavische talen de eerste a altijd kort klinkt.

Zo zijn er nog wel meer groenten en fruit waarbij er verwarring bestaat over de uitspraak. Wij zochten deze voor je uit en zetten de correct uitspraak hieronder voor je op een rijtje:

Acai bes: aa-saa-ie bes

Cichorei: sie-choo-rei

Feijoa: fei-zja-wa

Kumquat: koem-kwat

Lychee: lie-tsjie

Radicchio: rad-diek-jo

Shiitake: sjie-jie-taa-kee

Prima, weten we dat ook weer. Natuurlijk valt ook over dit lijstje te twisten. Wat bedoel je precies met correct? Is dat de uitspraak uit het land waar het product vandaan komt, of is de Nederlandse verbastering hiervan ook goed?

Wij nemen het je dus absoluut niet kwalijk als je de dit lijstje negeert en verder gaat met het verorberen van je kommetje a-kai met lei-sjie. Over acaibowls gesproken, hier is nog een hele lekkere met gele kiwi en chiazaad.