Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Deze website gebruikt cookies

Wij maken op deze website gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om bezoek te analyseren en om je relevante boodschappen te tonen op social media. Door op 'Alles accepteren' te klikken geef je toestemming voor de plaatsing ervan en het verwerken van op deze wijze verkregen persoonsgegevens, zoals in ons privacy- & cookiestatement wordt vermeld.

Onze privacy- & cookiestatement:

Aubergine
Aubergine
Aubergine
Aubergine

Aubergine

Nu in seizoen
Groenten
Koel & donker
Aubergine
Aubergine
Aubergine
Aubergine

De aubergine wordt ook wel ‘eierplant’ genoemd, afgeleid van het Engelse woord 'eggplant'. Wilde aubergines hebben namelijk het formaat en de kleur van een kippenei. Aubergine is een vruchtgroente uit de nachtschadefamilie, net zoals tomaat en paprika. Meestal is de peervormige vrucht donkerpaars. Je hebt ook andere varianten zoals een witte en de 'graffiti' aubergine.

Ook wel genoemd:

Aubergine
Aubergines
Vruchtgroente

Bereiden & bewaren

  1. Bereiden
  2. Bewaren

Verwijder het kroontje en snijd hem in plakjes of blokjes. Als je een aubergine gaat vullen, kun je het kroontje beter laten zitten voor de stevigheid. 

Snijd de aubergine kort voor gebruik, want hij kleurt snel bruin.

Aubergines hebben een korte bereidingstijd, maar je kunt ze niet rauw eten. Dit komt omdat aubergines ‘solanine’ bevatten, een natuurlijke stof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Al na 2 minuten verhitten is deze stof geheel verdwenen en is de vrucht goed verteerbaar. Dus na 2 minuten blancheren (kort verhitten) kun je al zorgeloos genieten van deze smaakvolle groente!

Door de neutrale smaak is aubergine te combineren met tal van kruiden en andere smaken. Die kruiden en smaken worden uitstekend opgenomen in het sponzige vruchtvlees.

Na het bereiden dikt het vruchtvlees tot een stevig, haast vleesachtig geheel. De groente wordt dan ook in veel gerechten als vleesvervanger gebruikt.

Bereidingstijden

Koken: 5 minuten
Roerbakken: 8 minuten
Magnetron: 7 minuten
Grillen: 4 - 5 minuten
Smoren: ca. 20 minuten
Stomen: ca. 8 minuten

Informatie

Aubergine kopen

Zelf aubergine kweken

Hoeveel weegt een aubergine?

Teelt en seizoen 

Tip

Aubergine smaak

Recepten met Aubergine

Meer recepten
Ratatouille met linzen en gebakken kabeljauw

Ratatouille met linzen en gebakken kabeljauw

520gr groenten p.p.

Baskisch groentegerecht met ei

Baskisch groentegerecht met ei

585gr groenten p.p.

Baba Ganoush

Baba Ganoush

95gr groenten p.p.

Meer recepten

Voedingswaarden

Deze voedingswaarden gelden voor het onbewerkte product. Bekijk alles voor alle waarden en bereidingswijzen.

Bekijk alles
SoortPer 100gr
Energie84 kj (20 kcal)
Vet totaal0 gr
waarvan verzadigd0 gr
waarvan onverzadigd0 gr
Koolhydraten3 gr
waarvan suikers3 gr
Voedingsvezel2 gr
Eiwit1 gr
Zout0.01 mg
Retinol act. equivalent6 mcg
Vitamine B10.04 mg
Vitamine B20.05 mg
Nicotinezuur0.6 mg
Vitamine B60.07 mg
Folaat equivalenten18 mcg
Vitamine C10 mg

Verkrijgbaarheid

Uit Nederland

j

jan

f

feb

m

mrt

a

apr

m

mei

j

jun

j

jul

a

aug

s

sep

o

okt

n

nov

d

dec

Uit het buitenland

j

jan

f

feb

m

mrt

a

apr

m

mei

j

jun

j

jul

a

aug

s

sep

o

okt

n

nov

d

dec

Graffiti aubergine

Graffiti aubergine

Nu in seizoen
Groenten
Witte aubergine

Witte aubergine

Nu in seizoen
Groenten
Mini graffiti aubergine

Mini graffiti aubergine

Nu in seizoen
Groenten
Graffiti aubergine

Graffiti aubergine

Nu in seizoen
Groenten
Witte aubergine

Witte aubergine

Nu in seizoen
Groenten
Mini graffiti aubergine

Mini graffiti aubergine

Nu in seizoen
Groenten
Meer groenten en fruit