


Cantharel



De cantharel wordt ook wel hanenkam of dooierzwam genoemd. Het is een trechtervormige paddenstoel. De kleur varieert van oranjegeel tot grijs. Cantharellen waren lang alleen ‘wild’ te plukken. Ze komen nog steeds in het wild voor, maar ze worden tegenwoordig ook geteeld. De cantharel is heel populair in Frankrijk en heet daar ‘girolle’.
Ook wel genoemd:
Bereiden & bewaren
- Bereiden
- Bewaren
Snijd een eindje van de steel. Veeg eventuele aarderesten weg met een keukenpapiertje of champignonborsteltje. Doe dit pas vlak voor bereiding.
Voeg cantharellen altijd pas op het laatst toe bij de bereiding, ze kunnen namelijk snel taai worden.
Bereidingstijden
Koken: 5 - 7 minuten
Roerbakken: 2 - 4 minuten
Magnetron: 2 - 3 minuten
Frituren: 2 - 4 minuten
Grillen: 2 - 4 minuten
Smoren: ca. 10 minuten
Stomen: ca. 6 minuten
Cantharel schoonmaken
Je maakt cantharellen droog schoon. Paddenstoelen zijn net kleine sponsjes. Als je ze in water legt, dan zuigen ze zich vol met water. Dit zorgt voor smaakverlies.
Informatie
Portiegrootte
Teelt
Tip
Cantharel smaak
Voedingswaarden
Deze voedingswaarden gelden voor het onbewerkte product. Bekijk alles voor alle waarden en bereidingswijzen.
Bekijk allesSoort | Per 100gr |
---|---|
Energie | 68 kj (16 kcal) |
Vet totaal | 0 gr |
waarvan verzadigd | 0 gr |
waarvan onverzadigd | 0 gr |
Koolhydraten | 1 gr |
waarvan suikers | 0 gr |
Voedingsvezel | 2.5 gr |
Eiwit | 1.8 gr |
Zout | 0.01 mg |
Retinol act. equivalent | 108 mcg |
Vitamine B1 | 0.07 mg |
Vitamine B2 | 0.3 mg |
Nicotinezuur | 5 mg |
Vitamine B6 | 0.02 mg |
Folaat equivalenten | 44 mcg |
Vitamine C | 20 mg |
Vitamine E | 0.1 mg |
Verkrijgbaarheid
Uit Nederland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec
Uit het buitenland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec