


Mispel



De mispel (of ‘wilde mispel’) is een plant uit de rozenfamilie die ook wel tot het ‘vergeten fruit’ wordt gerekend. Er komen vruchten aan de boom die in oktober of november rijp zijn. Ze zijn dan echter nog niet eetbaar. Pas als er een paar dagen nachtvorst of kou overheen is gegaan, worden de vruchten melig en bruin en kun je ze eten. De smaak van dit ‘vergeten fruit’ is zoetzuur en zit tussen appel en peer in, met een hint van abrikoos.
Bereiden & bewaren
- Bereiden
- Bewaren
Je kunt de vrucht van de mispel rauw eten, dit is een echte delicatesse en een vitaminebommetje.
Helaas gaan mispels snel rotten en dan zijn ze niet meer te eten. Om langer van je mispels te kunnen genieten kun je ze dus het beste verwerken in een compote, gelei of jam. Heerlijk voor op de boterham of bij de magere yoghurt.
Mispel schoonmaken
Eerst even wassen voor gebruik. Bijt of prik een gaatje in de mispel (bij het kontje) en zuig vervolgens het vruchtvlees eruit. De vijf (niet-eetbare) pitten en het vel kunnen vervolgens bij het GFT-afval.
Informatie
Teelt en seizoen
Tip
Mispel smaak
Voedingswaarden
Deze voedingswaarden gelden voor het onbewerkte product. Bekijk alles voor alle waarden en bereidingswijzen.
Bekijk allesSoort | Per 100gr |
---|---|
Energie | 210 kj (50 kcal) |
Vet totaal | 0.2 gr |
waarvan verzadigd | 0 gr |
waarvan onverzadigd | 0.2 gr |
Koolhydraten | 10.6 gr |
waarvan suikers | 10.6 gr |
Voedingsvezel | 1.7 gr |
Eiwit | 0.5 gr |
Zout | 0.02 mg |
Vitamine B1 | 0.02 mg |
Vitamine B2 | 0.02 mg |
Nicotinezuur | 0.2 mg |
Vitamine B6 | 0.1 mg |
Folaat equivalenten | 14 mcg |
Vitamine C | 1 mg |
Verkrijgbaarheid
Uit Nederland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec
Uit het buitenland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec