Adzukibonen

Adzuki (of Azuki of Aduki) boontjes zijn roodbruine, gedroogde boontjes die kleiner en minder langwerpig zijn dan bijvoorbeeld bruine bonen of kidneybonen. Ze hebben een notige, licht zoete smaak. In Azië worden ze met name in zoete snacks en desserts verwerkt. In het Westen worden ze, net als andere peulvruchten, in hartige gerechten verwerkt.

OOK WEL GENOEMD:

Boon
Azukiboon
Adzukiboon
Bonen
Azukibonen
Adzukibonen
Ga naar:

Informatie

Adzukibonen kopen

Verse adzukibonen zie je in West-Europa nauwelijks. Wel vind je gedroogde en ingeblikte adzukibonen. 

Laat gedroogde adzukibonen die muf ruiken links liggen.

Als je kiest voor adzukibonen uit blik of glas is het slim op de houdbaarheidsdatum te letten.

Portiegrootte

Opscheplepel: 60 gram


Teelt

De adzukiboon (Latijnse naam: Vigna angularis, in Japans: Azuki) is een plant. De plant hoort tot de vlinderbloemfamilie. De plant kan tussen de 30-90 cm hoog worden. De peulen van de plant zijn ca. 10 cm lang. De bonen zijn ovaal. De kleur van de bonen is donkerrood, maar vaak ook geel of bruin.

De adzukibonen worden al heel lang geteeld in China, Korea en Japan. Al duizenden jaren lang. De adzukibonen komen nu in Zuid-Oost Azië voor. In de subtropen groeien de adzukibonen het beste.

Tip

Adzukibonen kun je gebruiken als vleesvervanger. En het is lekker voedzaam in salades. Dan wordt het wel heel makkelijk om voldoende groente te eten!

Adzukibonen smaak

Adzukibonen hebben een notige, licht zoete smaak. Deze veelzijdige peulvrucht kun je gebruiken:

  • In een rode bonenpasta voor verschillende desserts.
  • In soep of stoofschotel. 
  • In een Aziatische salade.

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec