


Witte bonen



Witte bonen zijn de eetbare zaden van een peuldragende plant. Witte bonen hebben een vastere structuur dan bruine bonen. Van witte bonen bestaan verschillende rassen. Witte bonen kunnen niervormig, rond of plat zijn. Je kunt witte bonen vers, gedroogd en in blik kopen. Witte bonen zorgen voor een échte Hollandse maaltijd voor een zacht prijsje. Je kunt verse witte bonen het beste in de koelkast bewaren.
Ook wel genoemd:
Bereiden & bewaren
- Bereiden
- Bewaren
Eet witte bonen niet rauw. Er komt van nature een giftige stof in voor die door koken onschadelijk wordt.
Haal verse witte bonen uit de peul, was ze en kook ze in ca. 15 minuten gaar.
Diepvriesbonen hoef je niet te ontdooien voor het koken of roerbakken.
Witte bonen in blik of glas hoef je slechts enkele minuten te verwarmen.
Week gedroogde witte bonen eerst gedurende 8 - 12 uur in ruim water. Kook ze vervolgens 1 - 2 uur in het weekwater. De weektijden zijn afhankelijk van de leeftijd van de bonen en te controleren door te proeven. Hoe ouder de bonen, hoe langer de weektijd.
Bereidingstijden
Verse peulen
Koken: 15 minuten
Bonen blik/glas
Verwarmen: paar minuten
Gedroogde witte bonen
Weken: 8-12 uur
Koken: 1-2 uur
Informatie
Portiegrootte
Teelt en seizoen
Tip
Witte bonen smaak
Recepten met Witte bonen
Meer recepten
Pittige broccolisoep met witte bonen en citroen van Joke Boon
85gr groenten p.p.

Zuurkool met witte bonen
320gr groenten p.p.

Griekse snijbonen met limabonen
395gr groenten p.p.
Verkrijgbaarheid
Uit Nederland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec
Uit het buitenland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec