


Bruine bonen



Bruine bonen zijn de eetbare zaden van een peuldragende plant. Je kunt deze peulvruchten vers, gedroogd of gekookt kopen. Bruine bonen gaan vaak stuk tijdens het koken. Ze zijn daarom ideaal om te gebruiken in bonensoep. Bruine bonen heb je als kleine ronde kogelboon en als grote langwerpige boon. Vooral de langwerpige boon gaat sneller stuk tijdens de bereiding.
Ook wel genoemd:
Bereiden & bewaren
- Bereiden
- Bewaren
Eet bruine bonen niet rauw. Er komt van nature een giftige stof in voor die door koken onwerkzaam wordt.
Haal verse bonen uit de peul, was ze en kook ze in ca. 15 minuten gaar.
Diepvriesbonen hoef je niet te ontdooien voor het koken of roerbakken.
Bruine bonen in blik of glas hoef je slechts enkele minuten te verwarmen.
Week gedroogde bruine bonen eerst gedurende 8 - 12 uur in ruim water. Kook ze vervolgens 1 - 2 uur in het weekwater. De weektijden zijn afhankelijk van de leeftijd van de bonen en te controleren door te proeven. Hoe ouder de bonen, hoe langer de weektijd.
Bereidingstijden
Verse peulen
Koken: 15 minuten
Bonen blik/glas
Verwarmen: paar minuten
Gedroogde bruine bonen
Weken: 8 - 12 uur
Koken: 1 - 2 uur
Informatie
Portiegrootte
Teelt en seizoen
Tip
Bruine bonen smaak
Recepten met Bruine bonen
Meer recepten
Bruine bonenschotel met pittige witte kool
300gr groenten p.p.

Vegan bruine bonenschotel met appel prei curry
250gr groenten p.p. & 65gr fruit p.p.
Verkrijgbaarheid
Uit Nederland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec
Uit het buitenland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec