Bakbanaan

Bakbananen zijn een stuk groter dan normale bananen. De schil is dikker en ook lastiger om te pellen. De kleur van de schil kan variëren van (geel)groen, bruin tot zwart. Dit heeft te maken met de rijpheid. Bakbananen kunnen niet rauw gegeten worden. Na bereiding krijgt de banaan een zoete smaak.

OOK WEL GENOEMD:

Bananen
Bakbananen
Banaan
Bakbanaan
Ga naar:

Informatie

Bakbanaan kopen

Bakbananen zijn het hele jaar door beschikbaar.

Hoe donkerder de banaan, des te zoeter de smaak en des te zachter de structuur van de banaan wordt. De bakbanaan is in elk stadium van rijpheid wel te gebruiken.

Als de banaan nog groengeel is, is hij zeer geschikt om te frituren. Een donkergele banaan is ideaal om te bakken, grillen, koken, frituren of pureren. Een zwarte banaan kun je gebruiken in desserts.

Bij het kopen van bakbananen, kun je al rekening houden met wat je met de bakbanaan wilt gaan doen.

Portiegrootte

Per stuk (zonder schil): 300 gram
Per stuk (met schil): 400 gram 


Teelt

De banaan komt onder andere uit Colombia, Costa Rica en Honduras. 

De bananen worden geteeld op bananenplantages. Op deze plantages wordt nooit iets anders geteeld dan bananen.

Bananen krijgen hun specifieke kromme vorm, omdat ze in een tros hangen en omhoog willen groeien! Dat is overigens niet zo omdat ze naar het licht willen, ze willen tegen de zwaartekracht in groeien. In een ruimteschip zonder zwaartekracht zouden ze dus recht groeien!

Grofweg zijn er twee soorten banaan: de fruit- of dessertbanaan en de bakbanaan die je niet rauw kunt eten.

De schil van de bakbanaan is dikker en vaak ook lastiger om te pellen. De kleur van de schil kan variëren van groen, geelgroen, donkergeel, bruin tot zwart. Dit heeft te maken met de rijpheid van de bakbanaan.

Tip

Bakbanaan is heerlijk op de barbecue in combinatie met limoen en chili.

Bakbananen smaak

De bakbanaan is, na bereiding, net zo zoet als de gewone banaan.

Bakbananen kunnen niet rauw gegeten worden, maar moeten altijd eerst bereid worden. Dit komt doordat ze een relatief hoog zetmeelgehalte bevatten en onrijp dus moeilijk te verteren zijn. 

De bakbanaan kun je zo gebruiken: 

  • Als bijgerecht bij hartige schotels.
  • Als chips, gebakken in kokosolie met wat zout en knoflookpoeder.
  • Als dessert; gebakken in beslag van ei en bestrooid met poedersuiker.
  • Als frietjes, in oven bereidt.
  • Bakbanaan is ook heerlijk op de barbecue met limoen en chili. Je vindt het recept op deze pagina van het Voedingscentrum.

Consumptiecijfers

De banaan (algemeen) staat op nummer 2 in de top 10 van de meest gegeten fruitsoorten. Gemiddeld eten we 20,8 gram banaan per dag, dat is 7,6 kilogram per jaar per persoon (in de leeftijd van 1-79 jaar).

Recepten

Meer recepten

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec