Cantharel

De cantharel wordt ook wel hanenkam of dooierzwam genoemd. Het is een trechtervormige paddenstoel. De kleur varieert van oranjegeel tot grijs. Cantharellen waren lang alleen ‘wild’ te plukken. Ze komen nog steeds in het wild voor, maar ze worden tegenwoordig ook geteeld. De cantharel is heel populair in Frankrijk en heet daar ‘girolle’.

OOK WEL GENOEMD:

Paddenstoel
Dooierzwam
Cantharel
Hanekam
Ga naar:

Informatie

Cantharel kopen

Cantharellen moeten er droog en stevig uitzien.

Portiegrootte

Portie: 150 gram
Bakje: 200 gram


Teelt

De cantharel wordt ook wel hanenkam of dooierzwam genoemd. Het is een trechtervormige paddenstoel. De steel is meestal heel kort. De kleur varieert van oranjegeel tot grijs.

Cantharellen waren lang alleen ‘wild’ te plukken. Ze komen nog steeds in het wild voor, maar ze worden tegenwoordig ook geteeld. De cantharel is heel populair in Frankrijk en heet daar ‘girolle’.

Tip

Reken 150 gram cantharellen per persoon voor 100 gram groenten.

Cantharel smaak

De smaak van de cantharel is iets peperachtig.

Je kunt de cantharel zo gebruiken:

  • Gebakken met andere paddenstoelen bij wild of biefstuk.
  • Verwerkt in een ragout.
  • Gebakken met ui bij roerei.
  • Verwerkt in een volkorenpastagerecht.
  • Als vooraf of lunch gebakken met ui en knoflook op geroosterd volkorenbrood met een lichte kruidenboter.

Voedingswaarden cantharel

Cantharel rauw
Cantharel gekookt
Cantharellen gekookt met zout (18+)
Algemeen
Energie
kj
68
Energie
kcal
16
Eiwit
gr
1.8
Eiwit plantaardig
gr
1.8
Koolhydraten
gr
1
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
108
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.1
Vitamine B1
mg
0.07
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
5
Zout
mg
0.01
Calcium
mg
10
Fosfor
mg
80
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid cantharel

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec