Hysop

Hysop komt van oorsprong uit het Midden-Oosten. De Romeinen hebben gezorgd voor wereldwijde verspreiding. Letterlijk betekent de naam ‘heilig kruid’. In Egypte en Griekenland werd het kruid aangeprezen vanwege de zuiverende werking. Het werd in de Romeinse badhuizen toegevoegd aan het badwater, het zou beschermen tegen lepra. Door de blauwpaarse kleur is hysop ook geliefd als tuinplant.

OOK WEL GENOEMD:

Hysop
Ga naar:

Informatie

Hysop kopen

Koop frisse, groene stengeltoppen die niet verlept zijn. Neem bloemen die er fris uitzien en helemaal uit de knop zijn.

Teelt

Hysop is geen veeleisende plant. De plant houdt van droge, rotsachtige kalkgrond. De grond moet niet te nat zijn. De vaste plant is winterhard en kan tot 80 cm hoog worden. De blauwpaarse bloemen zijn heel geliefd bij bijen: er is dan ook hysophoning. Mooi meegenomen: slakken mijden hysop.


Tip

Zo’n bijzonder kruid brengt jouw groentegerechten extra op smaak!

Hysop smaak 

De smaak van de jonge stengeltoppen is apart: licht bitter en een tikje muntachtig. Je moet er voor vallen, deze specifieke smaak van hysop.

Gebruik de stengeltoppen als kruid in bijvoorbeeld soep, stamppot of      marinades. Gebruik niet te veel, want de smaak is apart en overheersend.

Gebruik de bloemen fijngeknipt door cakebeslag of als garnering van een dessert.

Verkrijgbaarheid hysop

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec