


Tijm



Tijm is een tanige struik met houtige stelen. De blaadjes zijn klein en slank. De blaadjes hebben een volle, scherpe en karakteristieke smaak. Het is een veel gebruikt kruid bij groenten, vis of vlees. Gebruik je voor het eerst tijm? Doseer voorzichtig zodat je kunt wennen aan de krachtige smaakontwikkeling. Een andere variant naast tijm is citroentijm. Je kunt takjes tijm het beste in de koelkast bewaren.
Bereiden & bewaren
- Bereiden
- Bewaren
Bewaren
Takjes tijm kun je het best in de groentelade van je koelkast bewaren, daar blijft het enkele dagen goed.
Van een plantje in de vensterbank kun je wat afknippen als je het nodig hebt.
Zorg goed voor je plantje:
- Niet op de tocht.
- Wel in het licht.
- Geef het regelmatig water.
Je kunt de takjes ook drogen. Dan heb je het hele jaar tijm tot je beschikking. Gedroogde tijm is lang houdbaar.
Drogen doe je zo:
- Verspreid de takjes over een schone (droge) theedoek.
- Keer ze af en toe om.
- Kun je de blaadjes verkruimelen? Dan zijn ze gedroogd. Dit kan ca. 2 weken duren.
- Bewaar de blaadjes in een afsluitbaar potje of bakje. Koel, droog en donker bewaren.
Bereiden
Kneus de blaadjes even, dan komt het aroma makkelijk vrij.
Voeg de blaadjes zo vroeg mogelijk tijdens de bereiden toe, dan kan het aroma goed intrekken.
Bewaartijden
Verse takjes tijm
Koelkast: 2-3 dagen
Bereidingstijden
Er staat geen bereidingstijd voor tijm. Je kunt het kruid ‘gewoon’ toevoegen aan het gerecht. Doe je dit aan het begin, dan geeft dit kruid meer smaak af.
Tijm schoonmaken
Rits de blaadjes van de takjes. Was de blaadjes.
Informatie
Zelf Tijm kweken
Teelt en seizoen
Tip
Tijm smaak
Recepten met Tijm
Meer recepten
Rode uiensoep
125gr groenten p.p.

Zachtfruit crostini met blauwe bessen
145gr fruit p.p.

Gegrilde groenten ('a la plancha')
360gr groenten p.p.
Verkrijgbaarheid
Uit Nederland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec
Uit het buitenland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec