Komkommer

Komkommer is een eenjarige vruchtgroente die behoort tot de familie van meloen en courgette. De komkommer groeit aan een klimplant met grote bladeren. De vrucht wordt geoogst als deze donkergroen is. Al rijpend verkleurt de vrucht naar geelgroen. Door z’n frisse smaak is het een populaire saladegroente, maar je kunt komkommer ook stoven en bakken. Je kunt komkommer het beste op een koele plaats bewaren.
Ga naar:

Informatie

Portiegrootte

Portiegrootte

Komkommer kopen en bewaren

Komkommer moeten een gave schil hebben die glanst. Daarnaast moet de komkommer stevig aanvoelen. Je kunt komkommer na aankoop het beste op een koele plaats buiten de koelkast bewaren.

Zelf komkommers kweken

Vanaf eind mei kun je komkommers buiten in de volle grond zaaien. Zorg voor een goed bemeste grond.  Wil je meer weten over hoe je je eigen komkommers kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje. 

Hoeveel weegt een komkommer?

Rauw
Per stuk (met schil, niet schoongemaakt) s/m/l: 320/420/550 gram
Per stuk (zonder schil) s/m/l: 288/378/495 gram
Groentelepel: 50 gram
Eetlepel: 30 gram
Schaaltje (met schil): 115 gram
Per cm: 10 gram

Gekookt
Groentelepel: 60 gram
Eetlepel: 35 gram


Teelt en seizoen

Komkommer is een eenjarige vruchtgroente die behoort tot de familie van meloen en courgette.

De komkommer groeit aan een klimplant met grote bladeren. Aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien.

De vrucht wordt geoogst als deze nog donkergroen is. Al rijpend verkleurt de vrucht naar geelgroen.

Komkommers worden geteeld in Nederlandse kassen, waar ideale groeiomstandigheden de perfecte kwaliteit garanderen.

Filmpje: Hoe worden komkommers gekweekt?

In dit filmpje laat Winston Post zien hoe snackkomkommers worden geteeld.

Tip

Eet een komkommersalade bij de warme maaltijd of neem een stuk komkommer als gezond en fris tussendoortje. Zo kom je nog makkelijker aan je 250 gram groenten!

Komkommer smaak

Komkommer heeft een frisse en neutrale smaak. Deze groente is dan ook erg geliefd bij kinderen.

Deze sappige vriend is door zijn frisse smaak één van de meest populaire saladegroenten in ons land, maar je kunt er meer mee: stoven of bakken bijvoorbeeld.

Je kunt de komkommer zo gebruiken:

  • In salade, samen met tomaat, ui, olijfjes en paprika. 
  • Roerbakken met kerrie.
  • Geraspt in een dipsaus, met knoflook en magere kwark. 
  • Plakjes op volkorenbrood met pindakaas of 30+ kaas.
  • Plakjes op volkorenbrood met ham, ei en tomaat.
  • In komkommersoep met bv. wat kookroom (light).  
  • Bolletjes komkommer als garnering van soepen en andere gerechten.
  • Stoven, smoren of roerbakken als bijgerecht met bijvoorbeeld wat verse kruiden.

Komkommer weetjes voor jou

Komkommerplanten voelen zich heerlijk in een kas, want ze houden van warmte. Het begint met een klein plantje, dat telers aan een koord naar een hoge draad leiden. De plant groeit maar liefst een halve meter per week! Daarom laat de teler de plant zakken en schuift hij ‘m aan de onderkant op. Zo’n plant blijft niet het hele seizoen staan. De meeste komkommertelers kiezen voor drie teelten per jaar.

De kassen van komkommertelers hebben energieschermen. Die zien eruit als rolgordijnen, maar zijn bedoeld om de warmte zoveel mogelijk in de kas te houden. Hiermee besparen onze telers tot wel vijftig procent energie. Tegelijkertijd beschermen deze de komkommerplanten in de zomer tegen te veel straling van de zon.

De komkommer is onderdeel van een grote familie, namelijk Cucurbitaceae. Dat de augurk en courgette daarbij horen, zal je niet verbazen. Maar wist je dat ook pompoen, watermeloen en Surinaamse sopropo verwant zijn? De natuur biedt nog meer variatie dan wij kennen, bijvoorbeeld komkommers met schubben of ribben.

Een komkommer bestaat voor meer dan 95% uit water. Dat maakt ‘m tot een ideale dorstlesser op warme dagen. Dankzij dat vocht hydrateert de komkommer het lichaam. Een paar schijfjes werken ook verkoelend op een verbrande huid of bij opgezwollen ogen.

Wist je dat een hele komkommer van 400 gram ongeveer 50 kilocalorieën bevat? Eén koek telt er al snel 100 of meer… Van nature is de komkommer bovendien een bron van vezels en vitamine K. Die vitamine helpt om je botten sterk te houden. Net als alle andere groenten past deze vrucht dus perfect in een gezonde levensstijl.

Komkommer is eigenlijk zowel fruit als groente, afhankelijk van hoe je het bekijkt. Botanisch gezien behoort de komkommer tot de familie van vruchten, omdat het de zaden bevat die zich ontwikkelen uit de bloem van de plant. Maar in culinaire zin wordt het meestal beschouwd als een groente vanwege de hartige smaak en het gebruik in salades en hartige gerechten.

Recepten met komkommer

Meer recepten

Voedingswaarden komkommer

Komkommer zonder schil rauw
Komkommer gekookt
Komkommerschijven zoetzuur glas
Komkommer met schil rauw
Algemeen
Energie
kj
63
Energie
kcal
15
Eiwit
gr
0.6
Eiwit plantaardig
gr
0.6
Koolhydraten
gr
2.5
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
6
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0
Vitamine B1
mg
0.01
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
2
Zout
mg
0.01
Calcium
mg
22
Fosfor
mg
25
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid komkommer

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec