Jackfruit (Nangka)

Jackfruit (ook wel Nangka genoemd) wordt steeds meer gebruikt als vleesvervanger. Jackfruit is geelgroen, stekelig en langwerpig. Een vrucht kan tot wel 40 kilo wegen! Jackfruit smaakt aromatisch en zoet, zoals banaan. Onrijpe vruchten worden als groente gegeten. De geur is sterk, maar minder afstotend dan z'n familie de broodvrucht.

OOK WEL GENOEMD:

Jackfruit
Nangka
Ga naar:

Informatie

Jackfruit kopen

Hele nangka’s zijn bijna niet te koop in ons land. In de toko kun je soms stukken jackfruit kopen. De vrucht wordt vaak in blik verkocht (toko en supermarkt).

Portiegrootte

Jackfruit 
Per stuk: tot wel 40 kilo

Jackfruit op siroop
Per blik: 565 gram


Teelt

Nangka’s groeien aan 30 meter hoge groenblijvende bomen. Bijzonder is dat de vruchten direct aan de stam groeien. Het zijn de grootste vruchten die aan bomen groeien.

Jackfruit is familie van de broodvrucht. Alleen kan de nangka nog veel groter worden.

Jackfruit is geelgroen van kleur. De schil is bezet met kleine driekantige stekels. Het vruchtvlees is lichtroze of wittig van kleur.

De vrucht kan wel een meter lang worden. Geïmporteerde vruchten zijn meestal kleiner: 20 tot 50 cm lang. De vrucht heeft een doorsnede van 50 cm. Het gewicht kan oplopen tot wel 40 kilo per vrucht.

Er zijn het hele jaar door verse nangka’s.

Tip

In de jackfruit zitten honderden langwerpige zaden die geroosterd kunnen worden.

Jackfruit smaak

Jackfruit wordt steeds vaker gebruikt als vervanger voor vlees. Jackfruit smaakt aromatisch en zoet, een beetje naar banaan. De geur is sterk, maar veel minder afstotend dan van de broodvrucht.

Onrijpe vruchten worden gekookt of gebakken en als groente gegeten in de Oosterse keuken.

In de nangka zitten honderden langwerpige zaden die geroosterd kunnen worden.

We geven je een aantal suggesties hoe je nangka kunt gebruiken:

  • Eet het rijpe vruchtvlees zo uit de hand.
  • Op een broodje 'pulled jackfruit'  (vegan bbq pulled pork recept) 
  • In plakjes of blokjes bij sorbetijs.
  • In blokjes door een vruchtensalade.
  • In blokjes door curry’s of andere groentegerechten.
  • Rijpe vruchten pureren en zeven en verwerken tot sorbetijs.
  • Zaden roosteren en eten als snack of door salades.

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec