Olifantsknoflook

Olifantsknoflook is een reuze knoflooksoort. In tegenstelling tot zijn grove uiterlijk is de smaak en het aroma mild, delicaat en soms zelfs iets zoet. Net als gewone knoflook bevat olifantsknoflook de zwavelverbinding (allyl-methyl-sulfide) die voor de typische knoflookgeur zorgt. De geur is subtieler dan bij gewone knoflook.

OOK WEL GENOEMD:

Knoflook
Olifantsknoflook
Ga naar:

Informatie

Olifantsknoflook kopen

Koop hele bollen die er niet uitgedroogd uit zien en nog geen uitlopers hebben.

Teelt

De olifantsknoflook groeit net als uien en gewone knoflook onder de grond.

Een bol olifantsknoflook kan zo groot worden als een flinke witte ui. Een bol olifantsknoflook kan een gewicht tot maar liefst 500 gram bereiken.

Meestal bestaat de olifantsknoflook uit 5 tenen die gemakkelijk uit elkaar vallen.

De olifantsknoflook wordt op grote schaal geteeld in Chili en Argentinië.

Olifantsknoflook wordt geoogst van oktober tot februari. De knollen zijn verder gewoon het hele jaar door te koop.


Knoflook algemeen
Al in de oudheid werd knoflook gegeten, vooral in de landen rond de Middellandse Zee en in Azië.

Knoflook komt uit de lookfamilie. Ui, prei en bieslook behoren ook tot het geslacht look. Net als bieslook en ui is knoflook een bolgewas. Z’n energie wordt voor de winter in de bol opgeslagen. Dat zorgt voor een voorsprong in de lente waardoor het een groeispurt kan maken. De plant groeit goed in de volle zon en op een doorlatende grond.

Knoflookbollen worden in hun geheel gedroogd.

Filmpje: Waar komt knoflook vandaan?

Tip

Van knoflook eet je meestal geen grote hoeveelheden. Toch ben je met een teen olifantsknoflook aardig op weg met je dagelijkse portie groenten!

Olifantsknoflook smaak 

In tegenstelling tot zijn grove uiterlijk is de smaak en het aroma van de olifantsknoflook mild, delicaat en soms zelfs iets zoet.

Gebruik olifantsknoflook net zoals gewone knoflook, maar breng het aantal teentjes drastisch terug.

Vanwege de milde smaak is deze knoflook bijzonder geschikt voor rauw gebruik in salades en sausjes (knoflooksaus, tzatziki).

Je kunt olifantsknoflook zo gebruiken:

  • Rauw, uitgeperst door sausjes en dressings.
  • Uitgeperst met kruiden en roomboter voor kruidenboter.
  • Spaghetti all’ aglio et olio: knoflook, peper en peterselie door de volkorenspaghetti.
  • Hele bollen poffen in de oven, de gare knoflook verder verwerken. 
  • Net als gewone knoflook bevat olifantsknoflook de zwavelverbinding (allyl-methyl-sulfide) die voor de typische knoflookgeur zorgt. De geur is wel subtieler dan bij gewone knoflook.

Tip: Je kunt de geur wat neutraliseren door peterselie te eten.

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec