Portobello

Een portobello is niets anders dan een uit de kluiten gewassen kastanjechampignon. De portobello heeft een doorsnee van wel 12 cm. Door zijn afmeting is de portobello heel geschikt om te vullen. Vul de portobello bijvoorbeeld met ei, bonen of noten. Lekker wanneer je een dagje geen vlees wilt eten. Deze champignon is ook heerlijk om te bakken of grillen.

OOK WEL GENOEMD:

Kastanjechampignon
Paddenstoel
Portobello
Ga naar:

Informatie

Portobello kopen

Portobello’s moeten mooi bruin, stevig en vers gekocht worden.

Portiegrootte

Per stuk: 125 gram (schatting)

Teelt

Paddenstoelen om op te eten
Champignons zijn eetbare paddenstoelen en zijn de vrucht van een schimmel. Er zijn verschillende soorten champignons. De meest bekende champignon is de witte champignon in zijn blauwe bakje. De champignon groeit in het donker, hierdoor behoudt hij zijn witte kleur.


Nederland als champignonproducent
Nederland telt zo'n 140 champignontelers en is daarmee de grootste champignonproducent van Europa. De productie in ons land is momenteel goed voor 300 miljoen kilo champignons per jaar. Van de totale productie van champignons in Nederland wordt 80% geëxporteerd, waarvan 65% in geconserveerde vorm. Nederland is daarmee de grootste exporteur van champignons.

Champignons groeien op compost
De voedingsbodem voor champignons is compost. In de compost wordt de champignonschimmel geënt. Hier bovenop komt een laag van circa 5 centimeter dekaarde. Zo groeit een champignon iedere dag zijn eigen grootte!

Oogsten van champignons
Zijn de champignons voor de vershandel bestemd? Dan worden zij met de hand geoogst. Het plukken gebeurt voorzichtig om beschadigingen te voorkomen. Worden de champignons verwerkt in producten? Dan worden ze machinaal geoogst. Volledig machinaal plukken kan wel 6.000 kilo per uur opleveren.

Het hele jaar door verkrijgbaar
Omdat de champignon voor haar groei geen daglicht nodig heeft en de Nederlandse paddenstoelkweker de ideale groeiomstandigheden schept, is de champignon het hele jaar door verkrijgbaar, ook in glas en blik. 

Portobello
De portobello heeft een dwarsdoorsnede van wel 12 cm.

Deze variant van de kastanjechampignon is vanuit Amerika overgewaaid naar Nederland. In Nederland hebben een aantal telers zich gespecialiseerd in deze paddenstoel.

Filmpje: Hoe worden paddenstoelen geteeld en hoe kun je zelf champignons kweken.

Tip

Een portobello kun je meetellen als de helft van je dagelijkse portie groenten. Dat tikt dus al lekker aan!

Portobello smaak 

De portobello heeft en vlezige structuur en is vrij neutraal van smaak. 

Door zijn afmeting is de portobello heel geschikt om te vullen. Vul de portobello bijvoorbeeld met ei, bonen of noten. Lekker wanneer je een dagje geen vlees wilt eten.

Deze champignon is ook heerlijk om te bakken of grillen.

We geven je nog een paar suggestie hoe je portobello kunt gebruiken:

  • Op de barbecue.
  • Als hamburgerbroodje.
  • Gevuld met geraspte Grana Padano 32+ kaas, verse geitenkaas of ei. 
  • Bij vleesgerechten. 
  • In pastasaus met kookroom (light). 

Recepten

Meer recepten

Voedingswaarden

Champignon rauw
Champignon gekookt
Algemeen
Energie
kj
75
Energie
kcal
18
Eiwit
gr
2.3
Eiwit plantaardig
gr
2.3
Koolhydraten
gr
0.4
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
0
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.1
Vitamine B1
mg
0.07
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
5
Zout
mg
0.01
Calcium
mg
6
Fosfor
mg
80
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec