Suikerappel

Het lijkt wel een wat groot uitgevallen groene dennenappel, deze suikerappel. De hartvormige vrucht, wordt ook wel zoetzak, kaneelappel of schubappel genoemd. De vrucht heeft een schil van gesloten schubben. Als de vrucht rijp is, barsten de schubben open. Het vruchtvlees is uitgesproken zoet. De suikerappel is naaste familie van de cherimoya. Je kunt suikerappel het beste op de fruitschaal bewaren.

OOK WEL GENOEMD:

Schubappel
Zoetzak
Kaneelappel
Ga naar:

Informatie

Suikerappel kopen en bewaren

Zo weet je dat een suikerappel rijp is:

  • Je kunt de vrucht licht indrukken.
  • De schil barst open.

Koop ze alleen als ze nog net niet rijp zijn. Opengebarsten vruchten bederven snel. Je kunt de suikerappel na aankoop het beste op de fruitschaal bewaren.

Teelt en seizoen

De suikerappels groeien aan 6 meter hoge bomen. Ze worden vooral in subtropische gebieden geteeld, waaronder de Nederlandse Antillen en Suriname.

De vrucht is ongeveer 10 cm lang. De vrucht heeft een schil van gesloten schubben. Als de vrucht rijp is, barsten de schubben open. De vrucht heeft grote, zwarte, oneetbare pitten.

Suikerappels zijn er van juni tot en met september.


Tip

Krijg je de kans deze bijzondere vrucht te eten? Doen! Een vrucht is al driekwart van de aanbevolen hoeveelheid fruit.

Suikerappel smaak

Het vruchtvlees van de suikerappel is uitgesproken zoet.

Een suikerappel is heerlijk om zo uit te lepelen, maar je kunt de suikerappel ook zo gebruiken:

  • Gepureerd en gemengd met magere/halfvolle yoghurt, kwark of sorbetijs.
  • In stukjes door vruchtensalades.
  • Stukje vruchtvlees omwikkelen met (rauwe) ham, als borrelhapje.

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec