Truffel

Truffels zijn de hoogst gewaardeerde en de duurste paddenstoelen ter wereld. Er zijn veel verschillende soorten truffels. De beste zijn de witte truffel, de perigord truffel en de zomertruffel. Ze hebben een onmiskenbaar sterk aroma en typische smaak. Vaak is maar een heel klein beetje truffel in een gerecht nodig.
Ga naar:

Informatie

Truffel kopen en bewaren

De truffel moet geurig en droog zijn aan de buitenkant. Een natte, papperige truffel is niet meer bruikbaar. Let erop dat er niet te veel zand op de truffel zit. Je betaalt namelijk per gram bij truffels.

Er zijn veel van truffel afgeleide producten te koop, zoals truffelpasta en gedroogde truffel. Je kunt ook truffelolie koppen. Dit is vaak niet met de kostbare echte truffel, maar met truffelaroma.

Je kunt truffels het beste in een afgesloten doosje in de koelkast te bewaren.

Portiegrootte

Per stuk m/xxl: 40-50/100 gram


Teelt en seizoen

Truffels groeien in het ‘wild’ net onder de grond. Ze groeien altijd in de buurt van eiken of in wijngaarden. Speciaal opgeleide honden zijn nodig om de paddenstoelen op te sporen.

Er zijn bekende truffelgebieden in Frankrijk (Provence) en Italië (Umbrië en Marche). Hier zetten ze truffelsporen uit zodat ze veel kunnen oogsten.

Er zijn veel verschillende soorten truffel. De beste zijn de witte truffel, de perigord truffel en de zomertruffel.

Truffels zijn zogenoemde zakjeszwammen. Ze hebben een rond vruchtlichaam. Als je ze doorsnijdt, zie je een gemarmerde structuur.

Truffels kunnen tot 7 cm doorsnede bereiken. Ze wegen dan zo’n 40 tot 50 gram. Uitzonderlijk grote truffels halen een gewicht van wel 100 gram.

Zomertuffels zijn er van juni tot en met november. Zwarte truffels zijn er van november tot maart.

Tip

Geniet van deze bijzondere bijdrage aan jouw dagelijkse portie groenten!

Wat geschaafde truffel over andere groenten of paddenstoelen maken je portie groenten extra aantrekkelijk.

Truffel smaak

Truffels hebben een onmiskenbaar sterk aroma en een typische smaak.

Je kunt truffel zo gebruiken:

  • Geschaafd over volkorenpasta of risotto. 
  • Geschaafd over forel, Sint Jacobs schelpen (coquilles) of kabeljauw. 
  • In paddenstoelensauzen. 
  • Geschaafd over een salade met andere paddenstoelen. 
  • Onder het vel van gevogelte stoppen en zo meebraden. 
  • Gemengd met roerei. 

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec