Venkelkruid

Venkelkruid wordt veel gebruikt in de Griekse keuken. Venkelkruid zijn de 'blaadjes' van de venkelknol. Je vindt venkelkruid soms ook terug als je een venkelknol koopt. Venkelkruid heeft een zachte, frisse, anijsachtige smaak. Naast gebruik in de keuken, kan het ook gebruikt worden als mondverfrisser. Door op venkelkruid te kauwen, krijg je een frisse smaak in de mond!

OOK WEL GENOEMD:

Venkelkruid
Kruiden
Ga naar:

Informatie

Venkelkruid kopen

Zorg dat het venkelkruid fris van kleur is en dat de 'blaadjes' niet verlept zijn.

Teelt

Ons koele en droge zomerklimaat is perfect voor de venkelteelt. Het klimaat verfijnt de bijzondere smaak van deze kruidige groente.

Venkel kan in volle grond, potjes of op trays worden gezaaid. De groei van het gewas en de ontwikkeling van de bollen dient zo gelijkmatig mogelijk te verlopen.

Zeer warme of erg natte zomers zijn ongunstig voor het gewas. Voor een goede groei van venkel zijn temperaturen van 16-18°C optimaal. Temperaturen boven de 24°C en beneden de 7°C remmen de groei.


Tijdens de groeiperiode geven telers de venkelplanten regelmatig water. De plant kan namelijk niet tegen droogte.

De Nederlandse venkelteelt is een ‘schone teelt’. Dit betekent dat er extra controles worden uitgevoerd op bijvoorbeeld de kwaliteit van de grond. Verder vraagt het gewas weinig gewasbescherming.

Na drie maanden is de venkel, inclusief venkelkruid, oogstrijp. De planten worden met een mes net onder de knol van de wortel losgesneden. Vervolgens wordt ook meteen het meeste blad verwijderd.

De Nederlandse venkel, inclusief venkelkruid, is van juni tot en met oktober verkrijgbaar. Van maart tot en met mei is de Nederlandse venkel beperkt verkrijgbaar. Venkel is het hele jaar verkrijgbaar in de winkel.

Tip

Venkelkruid levert een bescheiden bijdrage aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram. Maar als je groentegerecht dubbel zo lekker wordt, dan eet je er automatisch ook meer van!

Venkelkruid smaak 

Venkelkruid heeft een zachte, frisse, anijsachtige smaak.

Je kunt venkelkruid zo gebruiken:

  • Als garnering van vissoep.
  • In thee.
  • In diverse curry's.
  • Als garnering van venkelsoep met garnalen.
  • Bij stoofschotels met rundvlees.
  • In een salade met kip, citroenmelisse en munt.

Verkrijgbaarheid venkelkruid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec